Miljöproblem även i Koskullskulle

Det är inte bara i Malmberget invånarna drabbas av problem från LKAB. Även i det närliggande Koskullskulle känner man av problemen från gruvbrytningen.

Astrid och Runo Hannu i Koskullskulle är bekymrade över den framtida miljön i samhället.FOTO: John Filipsson

Astrid och Runo Hannu i Koskullskulle är bekymrade över den framtida miljön i samhället.FOTO: John Filipsson

Foto: John Filipsson

KOSKULLSKULLE2010-11-03 06:00
Fullt hus i aktivitetshuset blev det när Berggård, från länsstyrelsens tillsynsmyndighet för gruvverksamheten i länet, besökte Koskullskulle i går.
Invånarna i samhället säger sig ha varit påverkade av LKAB:s gruvverksamhet under många år.
- Och när företaget ökar produktionen är det vi invånare i det närliggande samhället som drabbas, säger Astrid och Runo Hannu.
Talats tyst om
Medan samhällsomvandlingen i Malmberget har debatterats flitigt har det varit betydligt tystare om Koskullskulle och de prob-lem som invånarna dras med där.
- Det har varit många möten men vi tycker inte att det händer mycket för att förbättra miljön för oss som bor här, säger Sven "Eko" Nilsson, ordförande för samhällets egen intresseförening.
Enligt David Berggård har länsstyrelsen relativt täta möten med gruvbolaget för att framföra sina synpunkter, men även för att ställa krav på LKAB.
- Jag tycker vi har en bra dialog med LKAB och att företaget lyssnar på de synpunkter som vi framför till dem. Visst händer det att vi är oeniga om lösningar ibland, men för det mesta brukar det lösa sig.
Damm och buller
Framför allt säger sig invånarna i Koskullskulle vara besvärade av dammet från det närliggande industriområdet. Ett problem som drabbar dem mest under barmarksperioden, men på senare år har även den tunga trafiken och därmed ett ökat buller.
- Den här sommaren kan vi räkna bort, säger Astrid och Runo Hannu, som bor strax intill grindarna till industriområdet. Vi har över huvud taget inte kunnat vistas utanför huset några längre perioder på grund av damm och buller.
I Malmberget har olika åtgärder vidtagits för att minska problemen, medan de anser att Koskullskulle har blivit mer eller mindre bortglömda.
- Vi har bland annat skärp kraven på LKAB gällande bullerstörningar, säger David Berggård om frågan som inte slutligt avgjord ännu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om