Lön för mödan - då blev det fest

Elever i Myranskolan höll skördefest på fredagen.Trädgårdswok och chokladmuffins med rödbetor stod på menyn. Ingredienserna kom från elevernas egen odling, som de till och med övervakat under sommarlovet.

Elever från sex olika klasser i Myranskolan var fullt engagerade i att laga något gott av alla de grönsaker de skördat från den gångna sommarens odling.

Elever från sex olika klasser i Myranskolan var fullt engagerade i att laga något gott av alla de grönsaker de skördat från den gångna sommarens odling.

Foto: Maria Ödalen

KOSKULLSKULLE2012-08-31 12:18

Det rådde full aktivitet i Myranskolans kök och matsal på fredagsmorgonen. Dagen innan hade eleverna skördat grönsaker från den gångna sommarens odling vid skolan och nu skulle alltihop tas reda på och tillagas.

Fler klasser
- I dag har eleverna från sex klasser skördefest och bjuder alla andra elever, från sexårsverksamheten till nionde klass, på lunch, sa Pia Månsson från hushållningssällskapet, som driver odlingsprojektet i Myranskolan sedan tre år tillbaka.

Under dessa tre år har antalet deltagande klasser gått från en till sex och antalet odlingslådor från tre till nio stycken.

Skar grönsaker
- Vi sår på våren, ser efter odlingarna under sommaren och skördar på hösten. Intresset är enormt bland eleverna, vilket är jättekul, sa läraren Marina Jonsson, som har det övergripande ansvaret från skolans håll.

Femteklassaren Sanna Backteman skar upp grönsaker med glatt engagemang.

Under sommarlovet var hon en av många elever och föräldrar som efter schema höll koll på odlingen och vattnade den.

Vad har du lärt dig av det här?
- Att typ laga mat. Det har varit kul att vara med, sa hon.

Sjundeklassaren Marcus Johansson hade fått värme i stekpannan och börjat woka de grönsaker som skulle ingå i dagens meny, en trädgårdswok.

Förberedde efterrätt
- Det har varit kul men jobbigt och mycket att göra. Jobbigast var att hacka allting, sa han.

I ett annat rum förbereddes efterrätten för vilken bakning stod på agendan.

- Vi gör chokladmuffins med rödbetor i, sa Tove Nyberg, medan hon rörde runt i smetbyttan.

Tycker om kakao
- Det är det viktigaste. Att röra om ordentligt så det inte blir klumpar i smeten.

Tilde Engman Henriksson höll ett vakande öga på kompisen André Oscarsson. Med glimten i ögat förstås.

- Han tycker så mycket om choklad så han häller i mer kakao än det ska vara om man inte ser upp, sa hon leende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om