Kritik mot farlig korsning

Plankorsningen i Koskullskulle är en trafikfara för gångtrafikanter anser Koskullskulles Intresseförening och kräver åtgärder.

KRITIK. Plankorsningen i Koskullskulle är en trafikfara för gångtrafikanter anser Koskullskulles Intresseförening och kräver åtgärder.

KRITIK. Plankorsningen i Koskullskulle är en trafikfara för gångtrafikanter anser Koskullskulles Intresseförening och kräver åtgärder.

Foto: Marie Ridderström

KOSKULLSKULLE2014-03-31 06:34

Skolbarn och tung trafik samsas på järnvägsövergången i Koskullskulle på ett trafikfarligt sätt. Det anser Koskullskulles Intresseförening som nu skriver till kommunstyrelsen och kräver åtgärder. Frågan har varit på tapeten redan för 3,5 år sedan men inget har hänt.

– Här passerar samtliga barn från Övre Kullen på väg till och från skola, fritids och daghem. Gångbanorna ovan och nedan järnvägen mynnar vid bommarna rakt ut i bilarnas körbanor, vilket innebär att barnen måste trängas med biltrafik, bussar och lastbilar. För varje dag som går utan åtgärder kommer vi sannolikt närmare en allvarlig olycka, säger föreningens ordförande Sven-Erik Eko Nilsson,

Intresseföreningen riktar även kritik mot LKAB som inte efterlever det löfte som givits, att den tunga trafiken ska lotsas via Mellanvägen till övre infarten i Koskullskulle och sedan till industriområdet. Nu skär den tunga trafiken rakt igenom samhället.

Olle Mornell, förvaltningsledare för plankorsningar vid Trafikverket, säger att han förstår problematiken.

– Det bästa är väl om gångbanan fortsätter obruten så att de gående har ett eget ställe att gå på, nu måste de gående ut i gatan. Den här plankorsningen är byggd för länge sedan, numera bygger man helst planskilda korsningar. Finns det en gångbana ska den fortsätta över järnvägen obruten, den ska inte brytas av.

Det finns 6500 plankorsningar i Sverige. Trafikverket arbetar för att ta bort plankorsningar och öka säkerheten vid de som finns kvar.

– Det förekommer olyckor med gående inblandade. Antalet dödsfall i plankorsningar i Sverige är 10-15 per år och där ingrips även självvalda handlingar.

Plankorsningsåtgärder minskar antalet olyckor. Trafikverket brukar åtgärda plankorsningar i samarbete med kommunen, det är en fråga om tillgång till mark och så är det en kostnadsfråga givetvis. När man väl tagit ett beslut kan det ta upp till ett år innan det är klart, markfrågor kan behöva lösas och det kan ta tid, säger Olle Mornell.

.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om