Byborna vill undvika trafikkaos

Ytterligare mellan 1000 och 2000 personer ska ta sig till Vitåfors samtidigt som Koskullskulle spås växa med drygt 300 personer. Det kommer skapa ett ökat tryck på de två infartsvägarna till samhället.

Kirunagatan har med åren blivit spårig, något som blivit ett problem.

Kirunagatan har med åren blivit spårig, något som blivit ett problem.

Foto: Linus Nilsson

Koskullskulle2021-08-28 07:00

Innan samhällsflytten fanns det tre infartsvägar till Koskullskulle. I dag endast två. Nu ska 400 miljarder satsas, tre nya järnsvampsanläggningar byggs samtidigt som Hybrits demonstrationsanläggning vilket betyder ännu större tryck på vägnätet och de kvarstående infarterna. 

– Vi märker redan nu att de som tidigare bodde i Malmberget och ny flyttat på Repisvaara de tar sig till gruvan via Kirunagatan för det är den närmaste vägen, säger Sivert Öderyd, vid Koskullskulle intresseförening.

Under en längre tid har byborna i Koskullskulle försökt att uppmärksamma Trafikverket om den förändrade trafiksituationen och det försämrade skicket hos vägen. 

– Den är spårig efter all tung trafik som kör på den. När det blir regn är det mer fördelaktigt att lägga sig utan för spåret och då hamnar man vid väggrenen, säger Sivert Öderyd. 

Han menar även att vägen under hösten och vintern har en tendens att bli hal på grund av spåren. 

– Mycket av den tunga trafiken som kommer söderifrån kör via gps till Vitåfors och de får de den snabbaste vägen och då blir det via Kirunagatan istället för att köra upp via parkasleden och sen in via den nya infarten, säger Benny Andreasson, även han från intresseföreningen. 

I ett mejl upplyser Anders Wahlberg, åtgärdsplanerare vid Trafikverket att bolaget för en nära dialog med kommunen och LKAB över vad som är på gång i kommunen. 

Han menar att Trafikverkets pengar är låsta i två större infrastrukturprojekt i regionen vilket gör att det är svårt att åtgärda andra delar av det regionala vägnätet i närtid. 

– Vi hoppas på nya medel och utökad ram i nästa Infrastrukturproposition som beslutas 2022. Om och när de nya pengar kommer så måste de mest olycksdrabbade korsningarna och vägsträckorna prioriteras först, skriver Anders Wahlberg.

Han uppger att Trafikverket ska underhålla vägnätet så att det inte blir säkerhetsfarligt, men har ingen uppgift om planerade åtgärder på Kirunagatan och kommer lyfta frågan till underhållsavdelningen.

Byborna har även lyft frågan om ökad säkerhet för gångtrafikanter för de boende i samband med den ökade trafikmängden är det något som kommer åtgärdas? 

 – Trafikverket har mängder med liknande önskemål i hela regionen men det finns inga pengar i regionala planen, skriver Anders Wahlberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!