Allt klart - trodde de...
Lantmäteriet har stakat ut tomten och det nya huset är beställt för byggstart i maj.Nu sätter kommunens krav på femmeterssläpp för utfart stopp för Therese Pohjanens och Fredrik Oskarssons långt framskridna husbyggarplaner.Något som kan kosta dem både huset och över 250 000 kronor i kostnader.
Fredrik Oskarsson visar på utfarten till grönområde som miljö- och byggnämnden vägrar ge avkall på.FOTO: Maria Ödalen
Foto: Maria Ödalen
Den 9 mars 2009 fick paret kommunstyrelsens klartecken för tomtköpet, som skulle gå tomt i tomt med grannens. Detta med tilläget att ett dike måste finnas kvar på deras nya tomt, vilket Lantmäteriet löste med ett servitut.
Ärendet blev liggande
I juni fick Lantmäteriet besked av miljö- och byggnämnden att den även ville ha ett släpp på fem meter, till förmån för en på platsen befintlig utfart till närliggande grönområde. Därefter blev ärendet liggande.
- Vi tittade på det där efter semestern och förde dialog med miljö- och bygg som var tveksamma till annan lösning, säger lantmätare Eva Ekerlund.
Men enligt Therese Pohjanen och Fredrik Oskarsson fick de inget veta om denna käpp i hjulet. Protokollet från miljö- och byggnämndens möte kom dem aldrig till dels.
Tomten stakades ut
Lantmäteriet stakade under sensommaren 2009 ut parets nya 800 kvadratmeter stora tomt.
- Vi hade en beställning på en nybyggnadskarta och då passade vi på att slå ned rören på samma gång, eftersom vi trodde på en lösning. Hade vi vetat att kommunen skulle säga nej hade vi naturligtvis låtit bli, säger Eva Ekerlund.
Beställde huset
Paret beställde sitt nya hus och efter muntligt klartecken från miljö- och bygg började paret också avverka på tomten. Kallduschen fick de i januari i år med beskedet om miljö- och byggnämndens krav på femmeterssläpp och att den inte var villig att vika sig.
- Hade vi fått veta det här från början hade vi inte köpt tomten, för med släppet blir det ett helt annat läge. Vi får 200 kvadratmeter mindre tomt och promenerande och skoteråkande utanför sovrumsfönstret, säger Therese Pohjanen.
Om paret nu avbokar huset riskerar de få betala 117 000 kronor för kontraktsbrott, därtill går lika mycket pengar förlorade i det dem lagt ned på förberedande arbeten på tomten.
"Utfarter finns"
- Vi ser inte utfartskravet som någon riktig orsak, eftersom de finns två utfarter mellan 50 och 100 meter bort. Vi har dessutom alla grannar med oss. Det känns som det blivit en principsak från miljö- och byggs sida, säger Fredrik Oskarsson.
De tycker kommunens motarbetande är märkligt med tanke på att den samtidigt jobbar för att locka barnfamiljer till att både stanna och flytta in till Gällivare.
- Man vänder sig till kommunen för hjälp men det enda den gjort är att vilseleda oss, säger Therese Pohjanen.
Paret har överklagat miljö- och byggnämndens beslut och även vänt sig till en advokat för att få hjälp.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!