Älskade knölen är hans liv

Potatisodling är långt mer än att sätta ner groddförsedda knölar i jorden om våren och sedan plocka upp dem på hösten.- Det går att göra mycket för att påverka skörden, säger Roger Mattila, potatisodlare.

Foto:

KORVA2009-10-27 06:00
Potatisodlingen i Korva ligger stilla under ett tunt täcke av snö och kalk. Det knastrar när ägaren Roger Mattila bär en potatissäck över den frysta marken. Han hivar in den i kunden Ove Kohkoinens bil.
- Så där, nu räcker det ett tag, konstaterar Mattila.
Kohkoinen är stamkund.
- Det är viktigt med lokalproducerat, det är roligt att ungdomarna stannar kvar, brukar jorden och satsar på trakten.
Glass i frys är självklart
Lagerlokalen hyser i år 740 ton potatis och dörren stängs snabbt. Det gäller att inte låta höstljuset träffa potatisen, då blir den giftig.
Det doftar svagt av jord och rå potatis.
- Potatis och ljus har ingenting med varandra att göra. När GB-glass levererar till butikerna sätts glassen i frysen, det är ingenting konstigt. Men med potatis är det annorlunda. Efter lång förvaring i butikernas lysrörssken och värme är det inte samma produkt som vi levererade, säger Mattila.
Därför vill Mattila hellre leverera ofta än mycket.
Odlingen går i arv
Han är inne på tredje generationen potatisodlare på gården och det ser ut som att odlingen kommer att gå i arv ännu en gång.
- Jag har fem barn, Renée är den som är mest intresserad. Hon är 16 år. Det går att leva bra på potatis om man packar den själv. Att höja priset med en krona påverkar konsumenten med omkring 100 kronor per år, men för oss kan det innebära en anställd.
Mattila följer knölen från plantering till upptag, sortering, tvättning, paketering till leverans.
Bland de åtta potatissorterna finns en relativt ovanlig sort, den söta Lady Christl. Sorten är resistent mot potatiskräfta.
- Men min favorit är mandel. Den kan vara helt hjärtformad. Förr sparade min fru dem och vi hade hela kok med hjärtan. Nu släpper hon en del och funderar på vad folk säger när de får dem.
Köldknäppen sätter stopp
Det är mycket att tänka på som potatisodlare.
- Tar man någonting från jorden måste man ge någonting tillbaka. Kalk och rätt gödsel är väldigt viktigt.
Vädret måste också vara rätt. Det går inte att styra, men det går att registrera. Till sin hjälp har han en vädermätare. Den mäter temperaturen i marken, vindhastighet, riktning och lufttemperatur. Informationen skickas till en dator som skapar diagram som jämförs år från år. Jordprover visar vad jorden behöver.
- Det är den första frosten som bestämmer skörden.
"Ett rekordår"
I Tornedalen är det ständigt ljust under somrarna. Det gör att potatisen börjar växa till sig ordentligt först när mörkret anländer. Då gäller det att frosten håller sig borta så länge som möjligt. Förra året kom kylan den 3 augusti och skörden halverades. I år kom den 18 augusti.
- Hade det dröjt längre hade jag varit tvungen att bygga ut lagret, det här är ett rekordår.
Han minns att det var som liten pojke i traktorn som han fastnade för yrket.
- Jag frös men sa inget, för då blev jag hemskickad. Jag kan inte tänka mig att göra någonting annat, det är fritt och spännande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om