Kortfilmen Ormtyglar – ett klassiskt manus med annorlunda grepp

Filmaren Lotta Lennartsdotter, Svartlå, arbetar med kortfilmen Ormtyglar för barn. Den handlar om ett syskonpar. När storasyster ska passa lillebror blir de osams och han rymmer.

10 augusti 2017 13:58

Filmen Ormtyglar produceras i samarbete med Filmpool Nord och Film i Västerbotten. Syftet är att samarbeta över länsgränsen. Projektet sponsras också av företaget Balticgruppen.

Lotta Lennartsdotter har sin plattform i dokumentärfilmen och tycker om att spegla verkliga relationer. Nu har hon tagit med sig sina erfarenheter från dokumentärsidan in i fiktionsvärlden, men filmen är även speciell eftersom den bygger på stillbilder. Bara vissa sekvenser är tagna med rörlig film.

– Det är ett klassiskt manus, men vi har valt ett annorlunda grepp. Utmaningen blir att göra rörelse i något som är stilla. Rörelserna kommer ibland bygga på sekvensbilder i fotot och ibland på rörelse i själva fotot, säger Lotta Lennartsdotter, som står för regi.

Hennes sambo, Johan Jansson, fotar och filmar.

Lotta Lennartsdotter förklarar att det är en berättelse som utgår ifrån platsernas stämningar och förutsättningar, men att det också finns en förhöjd, magisk-realistisk nivå.

Fredrik Bredemo är ljudtekniker. Ljudet är också en stor del av filmen för det kommer dels att vara dialoger över fotona, dels speakerröst.

– Man får upptäcka alla småljud som finns i närheten. Handlingen är att en flicka har fått i uppdrag av sin pappa att ta hand om sin lillebror, men lillebror försvinner, säger Lotta Lennartsdotter.

Syskonen leker, men blir osams och då rymmer lillebror. Man får följa berättelsen dels utifrån den åttaåriga systerns perspektiv och vilka faror hon kan se, dels utifrån den treårige lillebroderns perspektiv, som bara lever i nuet och upptäcker.

Det är Marianne Strand som har skrivit manus. Hon är även producent.

– Hon hade ett manus som jag tyckte om och vi har gjort om det utifrån platsen och platsens förutsättningar. Jag tycker att vi har anpassat hennes manus till en väldigt spännande process i nuet. Varje dag efter inspelningen har hon skrivit om manuset. Eftersom barn lever i nuet har vi tagit fasta på det, säger Lotta Lennartsdotter.

Filmen är huvudsakligen inspelad i Svartlå, men också i Bodträskfors, Bjässand och Storklinten. Den kommer bli cirka 8 minuter och ska vara klar under senhösten. Det kommer att visas på Folkets Bio. Det är främst en biofilm, men den kan också visas i Barnkanalen i SvT, enligt Lotta Lennartsdotter.

Med den egna bakgrunden i dokumentärfilmen valde hon att ta med ett riktigt syskonpar och deras pappa, det vill säga sina egna barn Astrid och Adrian samt deras pappa Johan Jansson.

Lotta Lennartsdotter säger att de också funderar på att göra en utställning med stillbilderna och de gamla saker som använts som rekvisita.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lena Tegström

Ämnen du kan följa