Kortfilm om krig som förändrar människor

En konstnärlig kortfilm med militären i focus. Det spelar filmaren Maher Abdel Aziz in i Boden med hjälp av utlandsfödda amatörskådespelare. "Budskapet är att krig förändrar människor".

3 januari 2018 16:43

Bakom filmen står Maher Abdel Aziz som kommer från Damaskus i Syrien. Han jobbar som en oberoende filmare och manusförfattare med sitt eget företag. I dag är han bosatt i Enköping efter att tidigare ha bott i Boden där han bland annat samarbetat med Havremagasinet.

– Jag sökte pengar för min filmidé. Jag fick sedan projektpengar från Region Värmland och Region Uppsala till min kortfilm. Jag har en budget så jag kan genomföra den här 14 minuter långa filmen, säger Maher Abdel Aziz.

Under mitten av december skedde inspelningen i Boden till kortfilmen som fått namnet " Military Uniform" eller översatt militär uniform.

– Jag har försökt göra en film som handlar om soldater och hur militariseringskonceptet förändrar vår natur som människor och hur arméer förvandlar de snälla och milda människorna till aggressiva, omänskliga

Det är allt som Maher Abdel Aziz vill säga i dag om filmens handling.

– Jag vill inte avslöja så mycket om storyn i filmen utan jag vill att folk ska se filmen och få en känsla eller konstnärlig upplevelse över vad de ser. Efteråt kan vi prata om innehållet i filmen och jag hoppas att man förstår vad jag vill förmedla, säger Maher.

Målet för honom är att filmen ska visas upp på olika filmfestivaler.

– Filmfestivaler är ett bra sätt att visa upp mitt jobb både i Sverige och utanför landet. Det är det bästa sättet att sprida mina idéer på ett effektivt sätt, utöver offentliga visningar. Det är så jag jobbar.

Några som också deltar i filmarbetet gratis är fotograferna Elisabeth Johansson och Andreas Fernandez från Boden.

– Vi gör det för att stötta vår vän Maher men givetvis får vi också ett erkännande av att vara med i filmarbetet. Det handlar om produktion av stillbilder och filmning av några scener och en trailer som skildrar arbetet bakom filmen. Jag har själv lärt mig filma mer professionellt och fått en chans att utöka min kompetens, säger fotografen Elisabeth Johansson.

De scener som filmats har skett vid Rödbergsfortet, Åbergsleden och vid badhuset.

– Vi var och rekade många ställen före filmningen, men vissa platser var svåråtkomliga. Det var kallt och snöade också väldigt mycket när vi skulle börja filma. Det var den knappa tiden till premären som gjorde att vi var ändå tvungen att sätta igång. Vi filmade kanske tre timmar per gång för dagljuset var väldigt kort. Jag har börjat klippa filmen men den är inte klar än. Vi ska ta om några scener när det blir ljusare utomhus. Tanken är att filmen ska visas i mars eller april för allmänheten, säger Maher Abdel Aziz.

Syriern Ibrahim M Haj Abdulla är en av de utlandsfödda som bor i Boden som varit med och agerat i en mindre huvudroll.

–Jag tycker det varit jättespännande. Jag jobbar på arbetsförmedlingen men har tagit semester för att vara med. Det är en ny erfarenhet för mig att filma, men jag vill pröva nya saker i livet.

De andra soldaterna i filmen är också utlandsfödda som han känner.

– De blev också tillfrågade och ville vara med. Alla har tyckt att det varit väldigt roligt att medverka i kortfilmen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!