Det är en vanlig vardag. Klockan är mellan lunch och middag – en tid då man kan förvänta sig att allt är lugnt. Men inne på restaurangen i kulturhuset i Korpilombolo, där det bara bor några hundra invånare även om man räknar med utbyarna, är det liv och rörelse. Vid ett bord äter ett gäng varselklädda arbetare pizza. Strax intill har stamgästen Niklas precis avslutat sin grillbiff. Samtidigt kliver 75-åriga bybon Barbro Sundkvist in med en receptbok i högsta hugg.
– Barbro bakar goda kakor till restaurangens gäster, förklarar Lehte Põder, 35, med ett stort leende mot sin hjälpande samarit.
Själv är hon den som tillsammans med 39-årige sambon Kent Darehed sedan i juni driver Korpilombolos nya restaurang och hotell. En verksamhet som startades ihop med Kulturhuset av några eldsjälar för elva år sedan. Då hade ortens tidigare värdshus sålts och byn såg ut att bli utan matställe och logi. Sedan dess har stället spelat stor roll som mötesplats, och för anordnandet av 20-årsjubilerande Nattfestivalen. Ett arrangemang som genom åren lockat massor av människor och satt byn på den internationella kulturkartan.
När de ekonomiska problemen växte sig allt större på senare år oroade sig dock många för att allt skulle försvinna. Ett tag var det så illa att elen stängdes av. Men det hindrade inte Lehte och Kent att ta chansen när de erbjöds att ta över verksamheten av de tidigare ägarna.
– Restaurangen har stor betydelse för hela byn. Så att få jobba med det här känns som en dröm, säger Lehte.
Tillsammans med anställda Basir Hassani, 27, står hon för den mesta matlagningen och serveringen. Sambon Kent sköter bokföring och papper, förutom restaurangsysslorna.
Att paret tillfrågades beror på att Lehte tidigare gjort inhopp i restaurangen. Det var efter att hon kommit till Korpilombolo 2015, från förra hemlandet Estland. En livsresa som har sin alldeles egna historia och som hänger ihop just med Kulturhuset och Nattfestivalen. Att Lehte och hennes dåvarande pojkvän hittade hit berodde nämligen på att pojkvännens mamma flyttat hit till sin sambo, som i sin tur fått upp ögonen för tornedalsorten när hans estniska pappa, fotograf till yrket, ställde ut sina bilder vid Nattfestivalen.
– Här är så fint och människorna är så trevliga. Så när ett passande hus blev till salu köpte vi det, säger Lehte.
Senaste åren har hon liksom Kent jobbat på Ica-butiken tvärs över gatan. Det var också där kärleken uppstod, då Lehtes tidigare förhållande tagit slut. Att paret nu vågat ta klivet och bli restaurang- och hotellägare är inget de ångrar.
Ingen oro med tanke på de tidigare ekonomiska utmaningarna?
– Jag tror det ska gå bättre nu eftersom hela fokuset kommer att läggas på restaurang- och hotelldelen. Redan i somras har vi haft många fler matgäster. Alla 16 rum har även varit uthyrda till de som jobbat med att reparera vägen, säger Lehte.
Fika- och matträffar för bilintresserade har ordnats under hela sommarsäsongen, vilket inte bara lockat folk från den egna kommunen.
– Det fortsätter vi säkert med nästa år, säger Lehte.
I grunden har hon själv ett stort intresse för odling, örter och smaksättning som hon nu får god användning för. Lehte gläds över det varma mottagandet från byn. En respons som kakbagerskan Barbro ger uttryck för:
– Det är så roligt att de har öppet. Det här stället är viktigt för hela byn.