Fest med folkmusik i fokus

Snart är det dags för högsommarfest i Korpikylä. I dagarna tre bjuds besökarna på konserter och kurser i folkmusikens tecken. Dragspel, fiol och folkdans är några punkter på programmet.

Arrangörerna Per Grape, Göran Tordne, Karin Tordne och Sven Keskitalo med festens frontman,spelemannen Sigurd Känttä.

Arrangörerna Per Grape, Göran Tordne, Karin Tordne och Sven Keskitalo med festens frontman,spelemannen Sigurd Känttä.

Foto:

Korpikylä2013-06-13 14:27

Fyra engagerade eldsjälar, Sven Keskitalo, Per Grape, Karin och Göran Tordne, brinner av lust att berätta om sommarens evenemang i den lilla byn Korpikylä. Byn, med cirka 80 invånare, ligger vackert vid Torne älv. Om arrangörerna får bestämma så kommer invånarantalet att mångdubblas under Högsommarfesten. Förutom ett musikaliskt kursutbud kommer musik också att ljuda från konserter med bland annat JP. Nyström, Raj- Raj band, kulturskolans elever och många fler.

– Vi vill sätta Korpikylä på kartan, säger Karin Grape.

– Just musiktraditionen finns här med duktiga spelmän och intresse. Vi vill därför inrikta oss mot folkmusik, säger Sven Keskitalo.

Därför är det kanske inte konstigt att det är just en av bygdens spelmän, Sigurd Kenntä, som arrangemanget firar minnet av.

– Förutom en duktig spelman var han också vaktmästare här på skolan, berättar Per Grape.

Gränsöverskridande

Den ivriga arbetsgruppen vill också öka gemenskapen med sina grannar på andra sidan älven.

– Vi har mycket gemensamt med de finska byarna och vi vill öka samarbetet med dem. Skapa det som på finska kallas för talkko. En slags spontan grannsamverkan, säger Keskitalo.

Förutom att de vill bjuda in och visa upp sin bygd för gäster utifrån ser det arrangemanget som ett sätt att göra något för byborna, skapa gemenskap och talkoo.

Om sommarens festligheter blir lyckade finns tankar om att låta arrangemanget växa med till exempel en hantverksmarknad. Högsommarfesten och dess kurser kommer att märkas på många av byns gårdar och som det centrala navet står hembygdsföreningen. Men även företag och föreningar finns representerade som sammarbetspartners. Mellan den 19-21 juli kommer dragspel och fiol att ljuda, sånger sjungas och danser svängas. Även en pubkväll med irländsk folkmusik ska hinnas med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!