Visionen är ett nytt slöjd, form och designcentrum

Inom fyra år ska det finnas det finnas ett slöjd, form och designcentrum i länet. Det är visionen för de nya slöjd- och formkonsulterna Sofia Öberg och Linnea Nilsson.

Visionen för Sofia Öberg och Linnea Nilsson, slöjd- och formkonsulenter vid Region Norrbotten, är att det inom fyra år finns ett slöjd, form och designcentrum i länet. "Det saknas högre hantverksutbildning i Norrbotten. Därför är behovet av en mötesplats stort", säger de.

Visionen för Sofia Öberg och Linnea Nilsson, slöjd- och formkonsulenter vid Region Norrbotten, är att det inom fyra år finns ett slöjd, form och designcentrum i länet. "Det saknas högre hantverksutbildning i Norrbotten. Därför är behovet av en mötesplats stort", säger de.

Foto: Privat

Konsthantverk2023-01-12 09:00

– Det finns ett stort behov av mötesplatser för branschen. Infrastrukturen för slöjd och form är svag i Norrbotten, säger Sofia Öberg och Linnea Nilsson.

Satsningen på att lyfta slöjd och form innebär bland annat att titeln för Region Norrbottens länshemslöjdskonsulent ändras till Slöjd- och formkonsulent samtidigt som regionen utökar från en till två anställda på positionen. Sofia Öberg blir regionens andra slöjd- och formkonsulent tillsammans med Linnea Nilsson.

– Det betyder mycket att vi är två. Barn och unga kommer att vara ett prioriterat område, inte minst för att det numer är ett kunskapsglapp mellan generationer. Tidigare fick man kunskap med sig hemifrån. Idag växer många barn upp i hem utan hantverkstradition och forskningen är entydig – det är viktigt att jobba med händerna, både för finmotoriken och att utvecklas kreativt, säger de.

Sofia Öberg kommer senast från tjänsten som projektledare för Formstarkt Norrbotten, ett projekt som ägs av Resurscentrum för konst och syftat till att främja yrkesverksamma konsthantverkare, slöjdare och formgivare samt skapa nya samarbeten.

– Den samtida slöjden har utvecklats. Därför ändras våra titlar också i takt med tiden. Nu ser vi många uttryck där den traditionella slöjden kombineras med andra konstnärliga uttryck. Det finns småskaliga utövare som fallit mellan stolarna. Det ska nu förändras, menar Sofia Öberg och Linnea Nilsson.

Bland annat ser de ett behov av att närma sig keramiken och hårdslöjden – områden som idag saknar ett levande nätverk i länet. 

– Via vår hemsida kommer vi att arbeta för att inspirera och även synliggöra länets aktörer för att främja intresset för slöjd, form och design. Vi höll bland annat en digital vävjunta i höstas där de 50 platserna tog slut på två timmar. Kanske också för att vi kunde hålla nere kostnaderna för kursen. Många hantverkskurser är dyra, därför tittar vi på lösningar så att ekonomin inte ska vara ett hinder för de som är nyfikna och vill lära sig, säger Linnea Nilsson.

Hon har en bakgrund som textildesigner och har jobbat inom modeindustrin i södra Sverige innan hon återvände till sin barndomsstad Luleå för att börja jobbet som länshemslöjdskonsulten för två år sedan. Sofia Öberg i sin tur är uppvuxen i Alvik där hon hängde i snickarboden, har en kandidatexamen i möbel- och produktdesign från London Metropolitan University och en masterexamen i design för barn och barnkultur från Högskolan för design och konsthantverk vid Göteborgs universitet.

– Jag gillar allt hantverk men har en extra kärlek för trä, säger Sofia Öberg.

Tillsammans med Resurscentrum för konst har man ingått ett samarbete med Västerbotten och beviljats ett 3-årigt bidrag från Tillväxtverket, Region Norrbotten, Region Västerbotten och Skellefteå kommun till en förstudie kring ett gemensamt Form Design Center Norr med fysiska platser i de båda länen. En tjänst kommer att utlysas i januari för uppdraget.

– Inte minst med tanke på den stora inflyttning som förväntas ske behövs också en utveckling kring gestaltad livsmiljö. Form, design och slöjd är en stor del av vår kultur och kan också ge ett mervärde till besöksnäringen och attrahera nya invånare till Norrbotten, säger Sofia Öberg och Linnea Nilsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!