Det är Grafiska sällskapet, en organisation för konstnärer som arbetar med grafik i Sverige, som är huvudarrangör för Grafiktriennalen. Första gången den anordnades var på Nationalmuseum i Stockholm 1965, men riktigt vart tredje år har det sedan inte blivit. Det här är den sextonde i ordningen och den turnerar runt till tre olika konsthaller i Sverige.
– Det är en chans att kunna visa spetsen av grafisk konst och var den står idag, både konstnärligt och tekniskt, säger Hans Sundvall, Luleå konsthall.
Sammanlagt 418 konstnärer från de nordiska länderna sökte. 171 fick chansen att delta, varav fem kommer från Norrbotten.
– Det känns som en ära. Jag var med vid öppningen i Norrköping och jag tyckte det var en väldigt fin blandning, säger Hilde van Amelsvoort som bor i Jokkmokk men har rötterna i Nederländerna.
Hennes verk i utställningen heter Muttos, det samiska namnet för Muddus. Hon började jobba med grafik för fyra år sedan, bland annat med en teknik som innebär att man trycker fotografier på ett grafiskt sätt – non toxit printing.
– Det är många moment i processen men man kan få fram väldigt många nyanser.
För henne är grafik ett särskilt uttryckssätt som skiljer sig från målning som hon också ägnar sig åt. Några större upplagor brukar hon inte trycka, max 20 och ofta inte mer än ett.
Grafik blev vanligt samtidigt med boktryckarkonsten, berättar Hans Sundvall. Till en början trycktes det religiösa motiv ur Bibeln, men med tiden blev grafiken friare.
Det finns numera många olika tekniker som används och spännvidden i konsthallen är stor. Även om grafiktryck traditionellt sett har varit ett sätt att mångfaldiga bilder och göra dem billigare, vilket fortfarande är en viktig funktion, är grafiken idag en egen uttrycksform.
– En del konstnärer jobbar enbart med grafisk konst, medan andra har det som ett komplement till det övriga konstnärskapet, säger Hans Sundvall.
Desiree Bergström, konstnär i Luleå, arbetar med djupetsning och koppartryck och tycker om de mönster, skiftningar och variationer hon kan få fram när hon färgar in dem.
– Sedan använder jag mer och mer mina grafikblad i collage. Bilden Fenix som är på triennalen består av 23 etsningar som jag har klippt ihop till ett collage.
Hon tänkte på myten om fågel Fenix som uppstår ur askan när hon skapade sitt verk.