Konferens om arktiska klimatförändringar anordnas i Abisko

Nästa vecka arrangeras en konferens i Abisko om hur klimatförändringarna i Arktis påverkar de fyra miljoner invånare som bor och lever i området.

11 januari 2018 09:07

Bakom arrangemanget står Luleå tekniska universitet och syftet är att tillsammans börja forma en agenda för hur stadsplanering och folkhälsoarbete ska hantera nya klimatrelaterade risker i Arktis enligt ett pressmeddelande.

– Samhället måste underlätta och planera för att människor ska kunna visas utomhus alla årstider. Det är redan tufft på våra breddgrader, med den väderlek och det mörker som är vintertid, säger Agneta Larsson, doktor i fysioterapi vid Luleå tekniska universitet, i pressmeddelandet.

De drygt 20 deltagarna på konferensen kommer från flera länder och forskar inom skilda områden som fysioterapi, arkitektur, klimat och experimentell mekanik.

– Frågan om hur folkhälsoarbete och stadsplanering ska hantera de nya klimatrelaterade riskerna i Arktis berör minst fyra miljoner människor i Sverige, Norge, Finland, Ryssland, Kanada och Alaska. Det är bland annat därför det är så viktigt att forskare från olika områden möts, säger Agneta Larsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrika Huhtaniska