För att en folkomröstning ska bli aktuell måste en ny frågeställning formuleras. Den tidigare har inte varit tillräckligt precis, och varit omöjlig att svara ja eller nej på, menar Nihad Zara, ordförande i kommunfullmäktiges presidium.
På måndagen var han på plats i stadshuset för att ta emot luntan med namnunderskrifter.
– Den frågeställning som finns nu är för svår att ta ställning till, säger han.
Nu finns det två vägar att gå, menar han. Antingen beslutar man om frågeställning och folkomröstning vid samma tillfälle. Eller så delar man upp förfarandet.
– Och då frågar man kommunfullmäktige i ett första skede om vi ska hålla en folkomröstning. Säger de ja till det, då kan man senare återkomma med en frågeställning som kommunfullmäktige får ta beslut om, eller om det ska vara en annan.
S och M har tillsammans majoritet i kommunfullmäktige och har därmed möjlighet att fälla förslaget om en folkomröstning, om frågeställningen inte håller måttet.
I debatten har S och M hotat med höjda skatter mot att Framtidens skola rivs upp. Måste skatterna finnas med i frågeställningen?
– Det kan jag inte svara på nu. Jag vet att det har spekulerats i detta under Niklas Nordströms tid. Det får vi diskutera med gruppledarna och folkinitiativet.
Frågan om skattehöjningar har dock bara diskuterats. Det har inte varit ett faktiskt alternativ, menar han.
Pontus Johansson, ordförande för folkinitiativet, menar att det inte spelar någon roll om det blir en folkomröstning eller om politikerna vill samtala sig fram till en lösning. Men en folkomröstning har bäst chanser.
– Annars hade de lyssnat tidigare, säger han.