Kommunalrådet sågar tidigare S: "Slapphänt"

Ett driftsunderskott på elva miljoner kronor. Kommunalrådet Ulrica Hammarström (S) sågar den tidigare politiska ledningen för deras budgetarbete.

15 april 2019 12:41

Ulrica Hammarströms parti får vara måltavla för mycket av oppositionens kritik mot politiska majoriteten. Under måndagens kommunfullmäktigesammanträde hamnade S i fokus när det kom till ärendet om att ta in privata aktörer som kan konkurrera med kommunens förskolor. Där har S backat och drivit igenom en återremiss. Oppositionen kritiserar S, KD och Sjukvårdspartiet för sina ageranden.

När det kom till årsredovisningen slog Ulrica Hammarström (S) tillbaka.

Kommunalrådet kritiserar förra mandatperiodens ledning. Även om Socialdemokraterna var en del av den ledningen så ser partiet annorlunda ut i dag efter att utbrytarpartiet Framtid S bildades.

– Vi tar ett verksamhetsunderskott med oss. Jag kan tycka att de som hade KS-posten förra året inte hade följt upp tillräckligt bra. Majoriteten av underskottet som vi har med oss från 2018 – slapphänt agerande från den ledningen i omsorgsutskottet. Det var inga förslag på förändringar utan mer ett konstaterande att verksamheten går med underskott. Tänk om styrningen var så att de hade kunnat hålla den budget som fanns, säger Hammarström.

Johny Lantto (FS) är en av de som bytte från S till Framtid S.

– Det var intressant att höra, svarade han Hammarström och fortsatte sedan:

– Vad har kommunledningen själv kommit med? Vad har det Socialdemokratiska partiet i Pajala kommit med? Det ska bli jättespännande att se hur era förslag ska bli för att budgetdisciplinen ska hållas.

Oaktat vems fel det är. Årsredovisningen 2018 visar att Pajala kommun fortsätter att ha det tufft ekonomiskt, för den innehåller ett underskott i driftsbudgeten på omkring elva miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Herman Öberg 0922–148