Kom igång med växthusodling

Förläng säsongen med ett växthus och njut av egenodlade grönsaker. Här är några tips på vad du kan odla och hur du kommer igång.

18 maj 2019 10:00

Med ett växthus har du chans att odla sådant som annars kanske inte trivs här uppe i norr. Du kan starta tidigare på året och får en längre odlingssäsong där växterna hinner växa till sig ordentligt före skörd.

Välj om du vill så från grunden och förkultivera växterna inomhus först, eller om du hellre köper färdiga plantor. Om du sår själv, tänk bara på att planera så att plantorna är redo lagom till det är dags för utplantering. De flesta köksväxter behöver omkring sex veckor från sådd till färdig planta, men kolla upp vad som gäller för just det du tänkt odla.

Här är tre ätbara godsaker som passar utmärkt att odla i växthus:

Tomater

Egenodlade tomater smakar ljuvligt! Använd till sallader och i andra maträtter, eller ät direkt precis som de är.

Tomatplantor mår bra av mycket vatten och näring, vattna dagligen. Odlar du i kruka torkar de ut snabbare än i jordbädd.

Ta bort sidoskott som växer ut i bladvecken, dessa stjäl näring från stammen. Toppa plantorna om de når växthusets tak. Om plantan tappar sina blommor kan det bero på att det är för varmt.

Bind upp plantorna med en blompinne och ett snöre som du fäster i taket. Tänk på att inte dra åt snöret för hårt så att du skadar plantan – knyt löst och lämna plats för plantan att växa. Linda om snöret allt eftersom plantan växer.

Gurka

Gurkor lämpar sig väldigt bra för växthusodling. Gurkplantan trivs bäst i ett skyddat dragfritt läge med mycket sol och värme. Odla gurkan i en stor kruka eller hink, vattna ofta och tillsätt näring.

Plantorna växer uppåt och ger ifrån sig sidoskott. Ge plantan stöd allt eftersom den växer genom en blompinne och så småningom bindtråd. Se till att inte binda åt för hårt, lämna plats för plantan att växa och bli större.

När en gurka väl börjar växa ut från plantan går det undan - vänta inte för länge med skörden. En gurkplanta kan ge omkring tio till 15 gurkor.

Paprika

Det är riktigt kul att se sin första egenodlade paprika växa fram. En paprikaplanta kan ge omkring fem stycken paprikor.

Paprikaplantan är frostkänslig och vill ha mycket sol och värme samt ett vindskyddat läge. De trivs därför väldigt bra i växthus. Odla i en kruka eller hink, stötta upp plantan med en blompinne och gärna bindtråd som du fäster i taket.

Vattna paprikaplantan i jorden, inte direkt på plantan. Undvik att vattna på kvällen, vattna hellre på morgonen eller mitt på dagen. Beskär plantan så att endast tre till fyra grenar återstår.

Ge plantan extra näring när den börjar få frukt, och tillför näring fram till dess att du skördat alla dina paprikor.

Så lyckas du med växtodlingen

Ljus: Placeringen av växthuset är viktig, välj ett soligt och skyddat läge.

Vatten: Växterna behöver ordentligt med vatten, vissa torkar ut snabbare än andra i växthusets värme. Vattna helst på morgonen. Låt gärna vattenkannorna stå inne i växthuset så att vattnet uppnår samma varma temperatur inför vattning.

Gödsling: Plantorna behöver få extra näring regelbundet, särskilt under högsäsongen inför skörd.

Ventilation: Se till att det finns goda vädringsmöjligheter, annars blir det lätt för varmt. Öppna vädringsluckor och dörrar på morgonen, och dra igen dessa om det riskerar att bli kyliga nätter.

Skugga: Under högsommaren kan du behöva skydda växterna genom att skugga rutorna. Antingen genom att hänga upp ett tyg, till exempel skuggväv, eller genom att måla rutorna med skuggfärg eller kalk.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tidningen Extra