Klubbade satsning på serverhallar

Politikerna i Jokkmokk klubbade på måndagen en satsning i miljonklassen.

NYA JOBB. Satsningen på serverhallar ska ge 50 nya jobb inom tre år, hoppas nytillträdda kommunalrådet Robert Bernhardsson (S).

NYA JOBB. Satsningen på serverhallar ska ge 50 nya jobb inom tre år, hoppas nytillträdda kommunalrådet Robert Bernhardsson (S).

Foto: Jessica Rosengren

Jokkmokk, uppdaterad2015-02-09 13:26

Det handlar om en ombyggnation av den stora industribyggnaden som ligger i utkanten av Porjus samhälle, där Latitude Solar AB tidigare hade verksamhet.

Kommunstyrelsen klubbade strax före lunch en investering på högst 1,1 miljon kronor för att anpassa industrihuset så att det kan byggas om och bli en serverhall. Det handlar om att riva väggar och frigöra ytor i huset.

Jokkmokk anses ha bra förutsättningar, såsom förnyelsebar energi, unikt elnät och lämpliga fastigheter, för att kunna ta emot en serverhallsetablering.

- Det här är en bra möjlighet att vända byggnaden från att kosta pengar till att tjäna pengar på den, säger fastighetschefen Erik Fagerström, som var föredragande på kommunstyrelsen.

Miljonsatsningen görs trots att Jokkmokks kommun inte har några kunder som väntar på att få etablera sig på orten.

- I dagsläget känner vi inte att vi marknaden står och knackar på dörren. Men vi måste tala om att vi finns. Vi ska ha ett färdigt paket, med i ordningsställda lokaler och elkraft. Vår förhoppning är att marknaden tycker vi är intressanta, säger Robert Bernhardsson (S)-kommunalråd i Jokkmokk.

Hur motiverar ni det här för skattebetalarna?

- Vi har faktiskt gått till val för att försöka uppmärksamma tillväxtområden. Den här möjligheten har seglat upp kopplat till att vi är en stor kraftproducent i Jokkmokk. Det är en investering som vi tror att vi kommer att kunna räkna hem.

Och om det inte går som ni har tänkt er?

- Fastigheten finns ju kvar, då handlar det fortsättningsvis om att hitta hyresgäster. Precis som det handlat om under många, många år, säger Robert Bernhardsson.

Beslutet togs av en enig kommunstyrelse. Men Bernhardssons partikollega Sven Holmqvist ställde sig ändå frågande till varför detta beslut måste tas nu?

- ­Måste man ta på sig balklänningen innan dansen har börjat? Det är inte säkert det blir något av det här, men nog är jag för beslutet, säger han.

Och inte nog med det. Politikerna beslutade också att satsa 2,3 miljoner kronor mellan 2015-2018 för att lyckas positionera Jokkmokk på serverhallsmarknaden. Satsningen görs under projektnamnet Jokkmokk hydropowered sites.

Utöver de miljonerna ska Jokkmokks kommun ansöka om bygdemedel hos länsstyrelsen i Norrbotten till projektet. Totala budgeten landar på drygt 4,7 miljoner kronor.

- Hur säkrar vi de pengarna från länsstyrelsen, undrade oppositionens Roland Boman, Framtid i Jokkmokks kommun.

Robert Bernhardsson svarade:

- Vi har fört dialog med tjänstemän och andra på länsstyrelsen och vi har goda förhoppningar om att lösa finansieringen.

Jokkmokks kommun har en ambition att 2018 ha upp till 50 indirekta eller direkta nya arbeten som hänger ihop med serverhallarna.

Ett annat mål är att lyckas genomföra minst en serverhallsaffär.

FAKTA/Beslut i korthet

¤ Kommunstyrelsen gav klartecken till att detaljplanen för Vattenfalls gamla lokaler i Porjus får genomgå en planändring. Entreprenören vill satsa på arbetarbostäder och "bed and breakfast" i huset.
¤ En strategisk plan för jämställdhet antogs som en del av CEMR-deklarationen. Det innebär att kommunen ska ha en rättvis fördelning av resurser till kvinnor och män inom alla verksamheter.
¤ Vuollerim 6000 Kultur och Naturs förfrågan om att köpa loss Vuollerim 6000-byggnaden och gamla brandstationen skickades till arbetsutskottet för ytterligare diskussion innan beslut.
¤ Efter lång debatt beviljades projektet Focus 2, med syftet att skapa hållbar tillväxt, 2,7 miljoner kronor i kommunala medel under tre år. Den totala budget är på 6,2 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!