"Stridsviljan är stor"

Planerna på en utökning av Bodens södra skjutfält har stött på patrull.- Jag är inte övertygad om att politikerna insett konsekvenserna av det, säger Sigvard Lundgren från Altervattnet.

"Försvarsmakten måste kunna hitta bättre övningsplatser än det mest tätbefolkade norr om Uppsala", säger Sigvard Lundgren som är bosatt i Altervattnet i Älvsbyns kommun. FOTO: Jonas Lindsköld

"Försvarsmakten måste kunna hitta bättre övningsplatser än det mest tätbefolkade norr om Uppsala", säger Sigvard Lundgren som är bosatt i Altervattnet i Älvsbyns kommun. FOTO: Jonas Lindsköld

Foto: Jonas Lindsköld

Klöverträsk2009-09-30 06:00
I sin tillståndsansökan till länsstyrelsen har Försvarsmakten ansökt om 225 övningsdagar per år. Då ska 2 450 000 finkalibriga skott få avlossas samt 18 200 grovkalibriga. Området kan också användas av utländsk krigsmakt för övningar.
Cirka 35 byar eller områden, med cirka 10 000 människor, riskerar att drabbas av kraftiga störningar framför allt när det grövre artilleriet ska användas.
Vetorätt
- Från dagens tio kilo upp till 70 kilo eller därutöver. Hur utvecklas ljudnivån?
Det frågar sig Sigvard Lundgren som efterlyser tydligare konsekvensbeskrivningar från Försvarets sida.
Byarepresentanterna på mötet i Klverträsk konstaterar också att försvaret redan i dag har vetorätt mot nybyggande i vissa områden.
Förutom buller och störningar finns invändningar som:
4 Områden som används till rekreation som jakt och skoterkörning stängs.
4 Än större begränsningar i möjligheterna att bygga nytt.
4 Ökad oro för att få en granat som hamnat på villovägar i trädgården.
4 Värdet på fastigheter dalar rejält.
4 Risk för utflyttning från byarna.
- Det är ett stort intrång i våra domäner, fortsätter Lundgren som manar samtliga som berörs att avge yttrande till länsstyrelsen.
Byarepresentanterna påpekar att de inte är emot försvaret och inser vikten av att kunna öva.
Beslutsfattarna bjuds in
- Vi tycker att de ska förläggas till Vidselsområdet i stället. Det finns inga bofasta där, säger Lundgren som poängterar att det där finns utrymme för misstag, vilket det inte gör i fyrkantsområdet.
Närmast ska beslutsfattarna från de fyra kommunerna bjudas in. Allt för att öka insikten om vad en eventuell utökning kan leda till.
- Det här området är för värdefullt för att ge bort till militären, säger Birger Isaksson från Klöverträsk.
Hedenbon Jan Nordqvist inflikar att stridsviljan är stor. Att många är beredda att öppna plånböckerna för att se till att miljöprövningen gått rätt till.
På mötet diskuterades också möjligheten att på juridisk väg stoppa utvidgningen. Alternativt få ersättning för det intrånget medför.
- Vi är beredd att föra intrångsfrågan till EG-rätten, säger Lundgren bestämt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om