Informationsmöte om miljöprövning lockade många
Stort intresse visades när Försvarsmakten kom till Klöverträsk för att informera om miljöprövningen för skjutfälten i Boden. Många sakägare deltog med bestämda åsikter.- Vi kommer driva det här till EU-domstol om det så krävs, säger Sigvard Lundgren, ordförande för Fyrkantens ideella hembygdsförening.
Pingstkyrkan i Klöverträsk var full av undrande. Hur blir det med miljöprövningen kring Bodens södra skjutfält. FOTO: Simon Eliasson
Foto: Simon Eliasson
Dialog
Fyrkantens ideella hembygdsförening bjöd därför in Olof Granander, regementschef I19, tillsammans med Folke Borgh, jurist från försvarsmaktens miljöprövningsenhet, för en dialog om hur miljöprövning - gällande bland annat bullernivåer - påverkar framtida utveckling i regionen.
- Vi omfamnar inte varandra men vi kanske når klarhet. Den enskilde medborgaren ska inte behöva stå tillbaks mot staten i en demokrati utan någon form av ersättning, säger Sigvard Lundgren, ordförande för hembygdsföreningen.
En av huvudfrågorna gällde bland annat antalet skyttedagar i ansökningstillståndet.
- Vi vill påminna om att det är ett tak och bara för att det står 225 stycken skyttedagar behöver det inte användas så många dagar, säger Olof Granander, regementschef för I19.
De så kallade bullerområdena var också en het diskussionspunkt.
- Vi kommer inte få byggnadslov i bullerområden som överstiger 90 decibel. Det gäller enormt stora områden som inte får permanent bebyggelse.
Kritik
Olof Granander tog dock kritiken med lugn och säger att de inte finns någon anledning till oro.
- Vi kommer egentligen bara fortsätta som vi alltid gör i Boden men miljöprövningen tydliggör bara allting bättre, säger Olof Granander, regementschef för I19.
Sigvard Lundgren replikerar.
- Varför måste Försvarsmakten befinna sig det mest tätbebyggda området norr om Uppsala. Varför ska just fyrkanten avsättas för buller? Det måste finnas en politisk diskussion om varför skjutfälten är här.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!