Byn som tog saken i egna händer

Klöverträsk gör sitt för att motverka bostadsbristen i Luleå kommun. På lördagen invigdes fyra lägenheter i byn – som alla har byggts ideellt.

NYFIKNA. Många bybor kom på lördagens visning för att se sig om i de nya lägenheterna.

NYFIKNA. Många bybor kom på lördagens visning för att se sig om i de nya lägenheterna.

Foto:

Klöverträsk2016-04-09 20:32

Det är trångt om saligheten utanför Klöverträsks gamla förskola. Nästan ett års slit är till ända, och det vankas visning i de nybyggda lägenheterna.

– Det har varit en lång resa, men det är väldigt roligt att få stå här i dag och se alla glada ansikten och veta att vi tillfört bygden någonting, säger byggentreprenören Joel Lundberg, en av initiativtagarna till bygget.

Idén föddes när Klöverträsks förskoleverksamhet flyttades till skolan. En grupp bybor skrev en projektplan, kommunen sålde den gamla lokalen billigt till Pingstkyrkan – och förra sommaren var det bara att sätta i gång med bygget.

– Grundtanken är att få rotation på fastigheterna, så att det finns hus i byn som barnfamiljer kan flytta in i, säger Joel Lundberg.

På kvällar och helger jobbade bybor gratis med att bygga lägenheterna, med visst stöd också från omgivande byar. Resultatet blev tre treor och en tvåa, där bland andra Emelie och Robin Enmark nu flyttat in.

– Jag kommer härifrån och har alltid trivts med att bo i en by, så jag ville tillbaka, säger Emelie Enmark.

Men att flytta till Klöverträsk är inte alldeles lätt, eftersom byn har en bostadskö – en lång sådan, för att vara ett så litet samhälle.

– Målet är nog att vänta några år på ett hus, så kan vi flytta när vi blir för många för lägenheten, säger Emelie Enmark.

Helga Lindfors har tillsammans med maken Rune lämnat gården hon föddes på för en av de nya treorna.

– Vi är inte krya någon av oss, och huset vi bodde i hade tre våningar. Hade vi inte fått lägenhet här hade vi kanske behövt flytta från byn. Det hade blivit för tungt annars – jag fyller snart 80, säger Helga Lindfors.

Nu kan en yngre generation flytta in i huset, och Helga Lindfors får bo kvar i Klöverträsk.

– Det är jättehärligt, jag är glad hela tiden. Vi har spis, diskmaskin, tvättmaskin – allt det har vi fått, säger hon.

Också Lars Kjällman lämnar sitt hus för att ge plats åt nya generationer Klöverträskbor. Hans bostad, den gamla lärarbostaden, köptes också av Pingstkyrkan och ska bli ett barnfamiljshus.

– Jag ville inte gå miste om att bo i byn, för jag har bott här sedan jag var 5. Bara den här flytten är en stor omställning, men lärarbostaden kommer att bli toppen för en barnfamilj, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om