Klassikern som fortsätter locka vandrare

Ungefär 2000 deltagare i Fjällräven Classic ger sig ut på vandringen mellan Nikkaluokta och Abisko i helgen. Hela 81 procent av deltagarna är utländska.

10 augusti 2019 18:59

Fjällräven Classic har hunnit få 15 år på nacken. I vanlig ordning så är det omkring 2000 vandrare som ger sig iväg någon av de tre startdagarna i Nikkaluokta. Några är snabba och springer cirka ett dygn medan de allra flesta tar mellan tre och fem dygn på sig innan de når målet i Abisko, 11 fjällmil bort.

– Det var en deltagare som sprang iväg igår vid 14-tiden och han var framme vid målet idag vid nio på morgonen, så det är strax under 24 timmar, säger Evelina Wigerman, funktionär.

Tanken med arrangemanget är själva upplevelsen.

– Vi vill få ut oerfarna, entusiastiska vandrare ut i naturen och fjällvärlden men som inte vågar gå själv, säger Evelina Wigerman.

– Det är en säkerhet att veta att det finns checkpoints efter vägen och det är många vandrare ute efter leden så det finns alltid någon att fråga om hjälp eller prata med efter vägen, säger Lisa Anttila som genomfört vandringen själv tre gånger.

Alla deltagare har en obligatorisk utrustning som de måste följa. De måste till exempel ha med sig tält, även om de inte tänkt använda det.

– Det kollar vi innan de sticker iväg, och så kan de göra en koll i Abisko, säger Evelina Wigerman.

Deltagarna kommer från 46 olika nationer. 81 procent av deltagarna är utländska.

– Deltagarna från Asien blir framförallt lockade av miljön, för dem är det exotiskt med fjällen och grönskan. Den krispiga luften och de vänliga människorna.

Den yngsta deltagaren är 1,5 år och den äldsta 80 år, medelåldern bland de 2000 startande är 38 år.

– De vanligaste namnen på de som går är Tomas, Mikael, Anna och Christina. Och det är lika stor chans att träffa en deltagare från Stockholm som från Seoul, säger Evelina Wigerman.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Unga