Tonen var alarmistisk när kommunens beställda rapport om digitalisering presenterades på kommunstyrelsen i måndags. Före detta landstingsrådet K-G Holmqvist målade upp en omvärld med enbart hot och inga möjligheter. Åtminstone inga andra möjligheter än den medicin som konsulterna förespråkar. Den medicinen består i att kapa kommunens utgifter med närmare 450 miljoner kronor till år 2022. Carl Bildts gamla uttryck ”Enda vägens politik” kunde ha varit rubriken för presentationen.

Sverige är i dag rikare än någonsin tidigare. Men rikedomarna blir alltmer ojämnt fördelade. Enligt Credit Suisse är Sverige numera det sjunde mest ojämlika landet i världen sett till förmögenhetsfördelningen.

Trots det uttalar konsulterna att ”vi har varken pengar eller personal till att fortsätta som förut”. En åtgärd som dom föreslår är att Luleå ska skära i kostnaderna för skolan, förskolan och äldreomsorgen. Konsulten Erik Langby, före detta kommunalråd (M) från Nacka menade att barn och åldringar har för stora ”styckekostnader”.

Artikelbild

Överlag är det mycket termer från företagsvärlden i rapporten. Det talas mycket om ”kunden i centrum” och ”företagsledningens engagemang”. Digitaliseringen av kommunen innebär ”nya affärsmodeller” och att vi lär oss att ”tävla på ett bättre sätt”. Man föreslår att fler kommunala verksamheter drivs i aktiebolagsform.

Inte oväntat så är moderaterna mycket nöjda med rapporten. Det här är vad moderaterna i Luleå har krävt i åratal. Här kan vi ana en grund för fortsatt budgetsamarbete mellan socialdemokraterna och moderaterna i Luleå.

För att omstöpningen ska fungera är det, enligt konsulterna, av central vikt att skapa en kultur i kommunen där alla drar åt samma håll. Därför föreslår man också att kommunens kommunikationsavdelning placeras ”högt upp i hierarkin”. Kommunikationsavdelningen ska kopplas direkt under kommunalråd och kommundirektör. Den bör vara med och skriva utspel och även ha mandat att stoppa utspel, enligt konsulterna.

På en punkt har konsulterna redan blivit bönhörda. Kommunfullmäktige ska i mars nästa år besluta om en tilläggsbudget där 81 miljoner kronor ska kapas från de nuvarande verksamheterna under 2019.

Vänsterpartiet gick till val på att kräva ökad jämlikhet. För oss finns inte så mycket att hämta i den här rapporten. Digitalisering ger säkert möjligheter att göra saker på ett smartare och billigare sätt i kommunen. Men digitalisering sparar inte en halv miljard på fyra år.

Att se delar av kommunledningen höja konsulternas presentation till skyarna påminde om den beundran som en viss folkmassa i HC Andersens saga uttryckte för kejsarens nya kläder.

Själv är jag skeptisk. En första fingervisning om kommunledningens avsikter lär komma inför kommunfullmäktiges möte den 25 mars då det första sparpaketet på 81 miljoner ska ligga på bordet. Debatten lär fortsätta, liksom kampen för jämlikhet.