Klart – inget maktskifte i Jokkmokk

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet behåller makten i Jokkmokk. Sverigedemokraten Tord Eklund avgjorde sannolikt röstningen.

10 december 2018 14:50

Det var dramatiskt på kommunfullmäktige när kommunstyrelsens ordförande skulle väljas. Sluten omröstning begärdes mellan de två blockens kandidater, Robert Bernhardsson (S) och Roland Boman.

S + V hade tolv mandat och Jokkmokksalliansen elva. Men avhoppade Sverigedemokraten Denise Magnusson hade deklarerat att hon stödde Boman som kandidat.

Vågmästare var därmed Tord Eklund, ersättare och ende ledamot kvar för SD. Bernhardsson vann omröstningen med 13–12.

– Men eftersom det var sluten omröstning är det ingen som vet hur jag röstade. Jag har inga kommenterar, sade Tord Eklund.

Med lottens hjälp fick S och V även majoritet i kommunstyrelsen.

– Vi visste inte hur röstningen skulle gå. Om jag bortser från hur mycket jag ogillar röstningsförfarandet med politisk vilde och det, så är jag är nöjd med att det politiska ledarskapet blir tydligt och att vi får fortsätta på det arbete vi påbörjat, sade Bernhardsson.

Han fortsatte:

– Vi kommer söka bredare samverkan än bara våra två partier och jag hoppas att vi nu kan lägga den här osäkra perioden bakom oss.

Till vice ordförande i kommunstyrelsen valdes Vänsterpartiets gruppledare Viktor Segerström. Han vann den slutna omröstningen mot Miljöpartiets Henrik Blind med 12–11. Två röster var blanka.

– Vi får vara glada och ödmjuka och inse att vi måste hitta samarbeten de närmaste åren. Det finns ingen majoritet i fullmäktige, sade Segerström.

Roland Boman var samlad men besviken efteråt.

– Jag anade faktiskt det här. Det är bara att gratulera Vänsterpartiet och Socialdemokraterna. De lyckades bättre än mig att göra upp med den återstående sverigedemokraten. Till skillnad från dem har jag aldrig hymlat med att jag talat med SD.

– Det är sant att jag talat med Tord, men då handlade det om att se till att han fått den informationen han behövde för att ta ställning i frågan om Vattenfallskontoret, sade Viktor Segerström.

Styret blir dock komplicerat. S och V förlorade exempelvis lottningen i barn- och utbildningsnämnden, där alliansen har både majoritet och ordförandepost.

Jokkmokksalliansen består av partierna Framtid i Jokkmokk, Miljöpartiet, Samernas väl och Moderaterna.

På mötet stod det klart att Jokkmokksalliansen ingått en valteknisk samverkan med Denise Magnusson, som numera är politisk vilde.

Ett taktiskt drag eftersom S och V gått ut med att man tänkte begära att styrelser och nämnder skulle besättas genom proportionellt valsystem. Med Magnusson i alliansen blev styrkeförhållandena 12–12 i de två koalitionerna, vilket innebär att S och V inte längre hade majoritet.

Men kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) ifrågasatte beskedet.

– Jag hävdar att det är de valtekniska samverkan som presenterades vid fullmäktige i oktober som gäller. I utskicket till det här fullmäktige, som skickades ut 29 november, framgår ingenting om att det här ärendet ska tas upp. Att lyfta in ett nytt ärende som inte är fastställt i dagordningen låter sig inte göras enligt mig. Jag vill ha frågan utredd innan vi går vidare, sade Bernhardsson i talarstolen.

Mötet ajournerades och Bernhardsson fick inget gehör.

Vilket innebär att det sista mandaten i styrelser och nämnder, alltså det mandatet som avgör majoreten, ska lottas.

När valen skulle göras begärde varken S eller V proportionellt valsystem men det gjorde däremot Framtid i Jokkmokks gruppledare Roland Boman.

När kommunstyrelsens nionde mandat lottades ut stod det mellan Eva Näslund (S) och Birgit Meier Thunborg (M). Lotten föll på Näslund, vilket innebär att S och V har majoritet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonny Vikström