Klacken skämmer ut sig

29 oktober 2019 06:00

Så har det återigen hänt, Luleå Hockeys supporterklubb har skämt ut sig ordentligt. Det känns tråkigt och framför allt så djävla onödigt.

Norrderby mellan Skellefteå AIK och Luleå HF i Skellefteå, en match som bägge lagen sett fram mot. Arenan fylls med folk, här kommer polarna tillsammans, en i AIK-tröja och en i Lule-tröja, precis som det ska vara på ett idrottsarrangemang.

Tänk er ett arrangemang där bara ditt lag finns representerat, inte motståndaren, som ”ska krossas”, hur kul vore det.

Det är också den match där det finns en ordentlig bortaklack som bjuder upp till läktarkamp, allt är upplagt för folkfest. Ändå tills Luleklacken börjar häva ur sig ramsor av det mindre intelligenta slaget.

Så låter alla klackar, säger då någon. Nej, så är det verkligen inte, det är enbart Luleås klack som häver ut sig sådant. Det finns rötägg i alla klackar, säger en annan. Sant, men det här är inte rötäggen som vi snackar om, de som olovligen bränner en bengal eller så, det här handlar om klackkultur, om ledarskap i en klack, supporterförening och slutändan moderföreningen Luleå Hockey.

Då spelare blir skadade och ligger ner på isen skanderar klacken ”filmare-filmare”, andra klackar håller käften.

Så gjorde man vid sista derbyt när AIK:s målvakt Gustaf Lindvall blev skadad, så gjorde man när Jimmie Ericsson fick hälsenan avskuren av en skridsko våren 2019, så gjorde man när Emil Djuse råkade ut för en olycklig skada och fick föras ut på bår i ett norrderby 2018.

I år lyckades man dessutom få in att ”alla hoppar utom Jimmie” och ”slå han på käften”, man kan ju undra hur fan de tänkte där! Att man ropar ”sopa” till motståndaren är väl inte snällt, men kanske det man ändå kan acceptera från en motståndarklack.

Men vart går gränsen egentligen? Vad är fel i att stötta och heja fram sitt eget lag istället för att uppföra sig som ouppfostrade snorungar. Och så här är det gång efter gång av just Lule-klacken.

Så några frågor till ansvariga för Luleå Hockey:

• Hur rimmar detta med er värdegrund?

• Tycker ni detta är ett acceptabelt sätt att skola in ungdomar i er supporterkultur?

• Vad tänker ni göra åt detta?

• Får sådant här beteende något som helst konsekvens för er supporterförening?

Visst är jag som ni säkerligen räknat ut AIK-supporter, visst är det är surt att torska. men det är sådant jag kan jag leva med. Det kommer nya matcher, solen går upp även i morgon. Men sådant här beteende är oacceptabelt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy Stenberg Piteå