Pärlemormolnen bildas bara när det är kallare än 80 grader i stratosfären ett par mil upp. Så kallt blir det bara i polarområdena under vintermånaderna.
Molnen ger en miljö där vissa kemiska processer går upp till hundra gånger snabbare än i en molnfri stratosfär. Om det hade funnits klorföreningar i stratosfären så hade de brutit ned ozonlagret i en snabbare takt.
Freonfritt 2050
Klorföreningarna kommer från freon som bland annat finns i gamla frysboxar och gamla hårsprayer.
Numera är utsläpp av freon förbjudet i de flesta länder och mängden freon (och därmed klorföreningar) i atmosfären har börjat minska. Det finns också tecken på att ozonlagret har börjat återhämta sig.
- Från 2050 ska freonet vara borta från atmosfären och ozonlagret ska vara tillbaka på normala nivåer, förutsatt att vi människor inte hittar på något nytt, säger Rick McGregor vid Institutet för rymdfysik, IRF, i Kiruna.
Då, om inte förr, kan vi fullt ut börja njuta av pärlemormolnens skönhet igen.
Kan inte slappna av
Numera får klimatforskningen den mesta uppmärksamheten och ozonforskningen har måhända inte samma status som för tio-femton år sedan.
- Det är fortfarande en viktig del av polaratmosfärforskningen här vid IRF. Vi kan inte slappna av bara för att det ser lovande ut just nu, säger Rick McGregor.