Morddömd hoppas på annat straff

Mord, dråp eller misshandel och grovt vållande till annans död? Höjt, sänkt eller fastställt fängelsestraff? Mordrättegången i hovrätten är avslutad och om en knapp vecka väntas domen komma. "Vi är nyfikna på hur hovrätten bedömer det här", säger försvarsadvokat Magnus Söderlind.

Foto: Montage: Norrbottens media

KIRUNA/UMEÅ2017-01-12 19:08

Tingsrättens fällande dom i åtalet om mord kan ändras på flera punkter. Klart är dock att Serebe Brhane kommer att dömas även av hovrätten. Magnus Söderlind inte presenterat någon ny bevisning men har argumenterat annorlunda. Han berättar också att hans klient hoppas att hovrätten ska göra en annan bedömning än tingsrätten - som bland annat skrev att hans berättelse framstod som tillrättalagd och censurerad. Den beskrivningen är enligt advokaten "fullständigt felaktig".

Läs mer: "Döms för mord på flickvännen"

Magnus Söderlind menar tvärtom att flera saker som uppmärksammas i utredningen ger stöd för att Serebe Brhanes berättelse om bråket med flickvännen är riktig. Då syftar han bland annat på ett inspelat samtal som föranledde det fysiska våldet, skadorna på kvinnans kropp och en del av trasig tv-möbel som flickvännen ska ha försökt attackera hans klient med. Hovrätten bör därför utgå ifrån att han talar sanning.

– Oaktsam har han ju varit. Men till skillnad från inställningen i tingsrätten har han ju nu faktiskt medgivit vållande till annans död. Han har bragt henne om livet när han fäst kabeln runt hennes hals och hänger upp henne. Hon är vid liv, men han vet inte om det. Och det är grovt oaktsamt att göra på det sättet, det går inte att komma ifrån. Men: Har han haft uppfattningen att hon var i livet? Nej, det har han inte, säger Magnus Söderlind.

Advokaten säger vidare att det inte går att utesluta att flickvännen led av epilepsi. Det finns uppgifter om att hon tidigare svimmat i stressfyllda situationer - och exakt vad det har berott på är inte klarlagt. Om hon sökt vård och behandlats för epilepsi i sitt hemland är oklart, men hon har i vart fall inte behandlats för sjukdomen i Sverige.

Magnus Söderlind håller fram att rättsläkaren, i sitt vittnesmål i tingsrätten, uppgav att ett allvarligt epileptiskt anfall kan leda till att man svimmar och är avsvimmad under en längre tid. Till saken hör att hans klient hävdar att flickvännen blev akut sjuk och att han sökte efter livstecken men inte fann några. Därefter ska han ha väntat i omkring 30 minuter innan han beslöt sig för att hänga upp henne i duschen så att det hela skulle se ut som ett självmord.

Läs mer: "Han censurerar sin berättelse på ett taktiskt sätt"

Läs mer: "Ny advokat till rättegång i hovrätten"

Magnus Söderlind är kritisk till delar av polisens utredning men framförallt mot de slutsatser som tingsrätten dragit. Om en knapp vecka vet vi om hovrätten drar andra slutsatser. Väljer hovrätten också att tro på åklagarens gärningsbeskrivning är försvarets inställning att Serebe Brhane ändå bara bör dömmas för dråp.

Läs mer: "Dags för hovrätten att pröva morddom"

Det vill förstås inte kammaråklagare Anna Bergström, som säger att de båda rättegångarna var väldigt lika varandra. Hon vill att hovrätten skärper straffet och dömer mannen till fängelse i 16 år.

– Normalpåföljden för mord i Sverige är 14 år och finns det försvårande eller förmildrande omständigheter kan det höjas eller sänkas. I det här fallet finns inget förmildrande. Det som är försvårande är egentligen att det är fråga om ett helt oprovocerat mord som skett mot en närstående kvinna i hennes bostad, säger hon.

Domen kommer sannolikt 18 januari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!