Augustpriset belönar de bästa svenska nyutkomna böckerna i tre olika kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, fackbok respektive barn- och ungdomsbok. Sex titlar nomineras i varje kategori.
Ann-Helén Laestadius var på plats i Kiruna när hon fick beskedet att boken Tio över ett är Augustnominerad.
– Mina händer bara skakade och det var svårt att förstå. Det är det fortfarande, men nu börjar det sjunka in, säger hon.
Du blev förvånad?
– Ja, absolut. Det är inte så att man går och förväntar sig att det här ska hända. Jag hade i och för sig nämnts - i olika bloggar och recensioner hade vissa hintat om att jag borde bli nominerad. Men det vågade jag ändå inte riktigt tro förstås.
Med en Augustnominering följer i regel en stor uppmärksamhet. Ann-Helén Laestadius håller själv fram Augustpriset som det största svenska litteraturpriset - Nobelpriset är i en liga för sig.
– Och jag är jätteglad över att också Kiruna kommer att få uppmärksamhet, eftersom det är Kiruna jag skriver om, säger hon.
Hur tänker du kring det - att fler kan få upp ögonen för Kiruna och det som händer här genom dina böcker?
– Det är ett av de stora skälen till att jag skriver så mycket som jag gör om Kiruna, Norrbotten, tornedalingar och samer. Det är för att det inte finns så mycket i litteraturen om oss över huvud taget. Och jag tycker att det är jätteviktigt - även om det jag skriver är fiktion och påhittat så ger det ändå en chans att lära sig mer.
Boken handlar om Kirunatjejen Maja och hennes känslor kring att behöva flytta för gruvans skull. Maja är rädd. Ann-Helen Laestadius berättar att hon ofta får frågor om stadsflytten när hon är ute och föreläser.
– Då är många fokuserade på hus och vägar. Man pratar inte så mycket om hur folk faktiskt mår; över att behöva lämna sitt hem, sina gator och kvarter.
Vad betyder den här nomineringen för hur du tänker på framtiden och ditt författarskap?
– Jag vill absolut fortsätta skriva. Jag har börjat på ett manus som också kommer att utspela sig i mina hemtrakter. Och just när man får uppskattning för en sådan här bok känns det ju som att man är på rätt spår.
Men det är inte säkert att Tio över ett får någon uppföljare.
– När jag skrev den tänkte jag på den som en separat bok. Men, nu får vi väl se. För så som den är skriven är det klart att det är upplagt för en fortsättning. Men det är ingenting som är planerat ännu, säger Ann-Helén Laestadius.
Även Cecilia Knutsson, förläggare på Rabén och Sjögren, är glad över nomineringen.
– Det här är hur kul som helst, det är så svårt att gissa vad juryn kommer att nominera för böcker. Så det här är helt fantastiskt.
Vad betyder det för ett förlag att en av era författare får sin bok nominerad?
– Det är ju fint såklart. Det är lite olika vad det betyder för försäljningen, men även om man inte vinner är man ju Augustprisnominerad för alltid, säger hon.
En grupp elektorer, det vill säga utvalda personer i bokbranschen, läser de nominerade böckerna och röstar på den bok de gillar bäst. Vinnarna presenteras på Augustgalan 28 november.