Igår berättade NSD om Kiruna kommuns remissvar till Trafikverkets utredning om nattågstrafiken mellan Stockholm och övre Norrland. Budskapet från Kiruna är antalet avgångar bör vara samma även efter 2018 när avtalet för trafiken löper ut.
Läs mer: "Oerhört viktigt att tågtrafiken inte minskar"
Att Trafikverket utreder förutsättningarna ett nytt avtal beror i grunden på att trafiken inte bär sig ekonomiskt. Nu går staten in över 100 miljoner kronor i ersättning varje år, vilket motsvarar ungefär en tredjedel av trafikens omsättning.
Utredningen presenterar tre olika alternativ för den framtida trafiken där det ena alternativet innebär att inget ändras - idag går två nattåg i vardera riktningen per dygn. Det andra alternativet innebär en halvering av trafiken och det tredje att trafiken halveras under lågsäsong.
Och att nattågstrafiken kan minska väcker känslor. Svenska turistföreningen, STF, har till exempel startat en namninsamling för att rädda kvar nattågen. På kort tid fick man ihop nära 50 000 underskrifter. Namninsamlingen vill STF lämna över till regeringen.
– Vi tror inte riktigt att man förstår hur viktig nattågstrafiken är för turistnäringen och hur viktig turistnäringen är för Norrbotten, säger STF:s generalsekreterare Magnus Ling.
Han påpekar att både tågresandet och antalet turister som besöker länet ökar. Och i och med tåget har miljömässiga fördelar gentemot andra färdmedel tycker STF att utredningens alternativ - där två av tre innebär färre avgångar - är märkliga.
– Minskar avgångarna kommer fler att ta flyget istället. Men framförallt kommer Norrbotten att tappa gäster och arbetstillfällen, säger Magnus Ling.
Vid järnvägsstationen i Kiruna träffar NSD ett par tågresenärer som förstås ser fördelar med att åka tåg. Erik Persson och Sandra Pagoldh, bosatta i Göteborg, åker med nattåget minst en gång per år. De vill inte att antalet avgångar ska minska. En sådan utveckling skulle bidra till att utarma glesbygden, vilket vore olyckligt.
Tvärtom borde politikerna satsa på att bygga ut järnvägen här uppe.
– Ett utbyggt tågnätverk skulle stimulera den här delen av landet, säger Erik Persson.
En av de många fjällvandrare tycker om nattåget är Oscar Edström, som steg av i Kiruna för att resa vidare mot Nikkaluokta och Kungsleden. Han säger att det var "en skandal" att SJ lade ner den reguljära nattågstrafiken till Jämtlandsfjällen i våras. Att dra ner på nattågen här tror han skulle vara förödande för länet.
– Om det inte finns bra förbindelser hit upp kommer ingen att komma, säger han.
Även turistföretagare är måna om att nattågstrafiken inte minskar. Merja Bergwall, som driver ett guideföretag i Abisko ihop med sin man, menar att turismen redan är en väldigt stark näring och att den kan bli ännu starkare. Men för det krävs goda kommunikationsmöjligheter - inte färre nattåg.
– Det är inte helt lätt att ta sig till Abisko idag och om man minskar nattågen skulle det bli ännu svårare att ta sig hit. Att minska nattågen när turismen ökar vore väldigt konstigt, säger hon.
Senast 31 augusti ska remissvaren till utredningen vara inskickade till Trafikverket. Först efter att de har behandlats kommer myndigheten fatta beslut om den framtida nattågstrafiken.