Oklart om nytt HVB-hem behövs

Färre flyktingar kommer till Sverige. Därför är det inte säkert att kommunen behöver hyra eller köpa in moduler till ett nytt HVB-hem.

INGET BESLUT. Om kommunen behöver moduler till ett nytt flyktingboende är oklart. Det är heller inte säkert att det placeras i anslutning till Bolagsskolan.

INGET BESLUT. Om kommunen behöver moduler till ett nytt flyktingboende är oklart. Det är heller inte säkert att det placeras i anslutning till Bolagsskolan.

Foto: Maria Unga

KIRUNA2016-01-27 20:24

– Situationen är helt annorlunda nu, säger Peter Niemi, kommunchef i Kiruna.

För ett par månader sedan bedömde politiker och tjänstemän i Kiruna att ett nytt HVB-hem behövdes. I november inleddes därför en upphandling av moduler med plats för 50 flyktingar.

Som NSD redan berättat gick LKAB med på att låta kommunen använda mark i anslutning till Bolagsskolan för ett flyktingboende.

Läs mer: "LKAB lånar ut mark till flyktingboende"

Nya HVB-hem har också tillkommit i kommunen under hösten. Det är emellertid inte helt säkert att det nya modulboendet - om det blir något - kommer att placeras nära Bolagsskolan. Enligt Peter Niemi är finns flera platser där modulboendet kan stå.

Anbuden har kommit in och utvärderas just nu, men något kontrakt finnas alltså ännu inte.

– Vi har en helt annan tillströmning av flyktingar nu. Därför måste vi utvärdera hur stort behovet verkligen är. Vi gör analyser utifrån Migrationsverkets prognoser, säger Peter Niemi.

Under 2015 sökte omkring 163 000 personer asyl i Sverige, ungefär 35 400 av dem var ensamkommande barn. Enligt Migrationsverkets senaste prognos för 2016 uppskattade myndigheten att färre flyktingar skulle komma hit.

Regeringens nya flyktingpolitik har också gjort att antalet vuxna flyktingar och ensamkommande flyktingbarn minskat kraftigt. Det framgår i Migrationsverkets veckostatistik.

Det evakueringsboende som öppnades med kort varsel i höstas är tomt just nu, berättar Peter Niemi.

Läs mer: "50 får plats på evakueringsboende"

Han uppskattar att ett beslut om det nya modulboendet fattas först i slutet av februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om