Sameby kräver ersättning från försvaret, som nekar

Laevas sameby kräver ersättning från Försvarsmakten, för störningar på vinterbetesmarkerna. Men Försvarsmakten bestrider kravet.

VINTERBETE. "Försvaret upptar en stor del av våra vinterbetesmarker med sina övningar. Det stör vinterbetet för renarna och därför yrkar vi på merarbetesersättning", säger Niila Inga, ordförande i Laevas sameby.

VINTERBETE. "Försvaret upptar en stor del av våra vinterbetesmarker med sina övningar. Det stör vinterbetet för renarna och därför yrkar vi på merarbetesersättning", säger Niila Inga, ordförande i Laevas sameby.

Foto:

KIRUNA/KALIXFORS2016-03-18 17:18

Sedan 2005 har Försvarsmakten och Laevas sameby en överenskommelse angående verksamheten på och sambruket av området kring Kalixfors skjutfält. I överenskommelsen framgår att parterna ska ta hänsyn till varandras verksamheter och att man varje höst ska ha ett möte för att informera om respektive verksamheter.

Men avtalet följs inte, menar Laevas sameby som yrkar på merarbetesersättning på över en miljon kronor från Försvarsmakten.

På torsdagen meddelade Försvarsmakten att de bestrider samebyns ersättningskrav och menar att man följt överenskommelsen.

Niila Inga, ordförande i Laevas sameby:

– Det är respektlöst. Försvaret upptar en stor del av våra vinterbetesmarker med sina övningar. Det stör vinterbetet för renarna och därför yrkar vi på en merarbetesersättning. Det står i avtalet att de ska ta hänsyn till renskötseln och vi har försökt få dem att ändra på övningsperioden och öva på andra ställen, men de hävdar att det inte går, säger han och fortsätter.

– Det är en stor ekonomisk smäll. Vi har varit tvungna att utfordra på grund av att de tar betesmarkerna i anspråk och nu får vi ta den smällen. Men vi är ju tvungna att göra det för att inte renarna ska svälta.

Mikael Frisell, chef för Norrbottens Regemente, säger att det från försvarets sida inte är möjligt att fullt ut anpassa verksamheten utifrån samebyns villkor.

– Vi har anpassat verksamheten, men inte fullt ut, och då har vi uppfyllt vår del av överenskommelsen. Att då betala för att bedriva verksamhet på vårt eget skjutfält inom ramen för våra tillstånd - det är inte acceptabelt tycker vi.

Laevas sameby har också begärt en omförhandling av avtalet - ett ärende som nu är under handläggning hos Försvarsmakten.

Mikael Frisell är positiv till omförhandling.

– Vi är måna om bra samarbete med alla parter så det är tråkigt att vi hamnat i den här situationen. Jag hoppas vi ska kunna hitta en överenskommelse som kan gynna båda parter. Vi måste hitta en lösning så vi slipper ha diskussion varje gång vi ska göra något på skjutfältet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om