Kirunarestaurang har öppnat i Japan

Spis mat och dryck finns för tillfället inte bara i Kiruna utan även i Nagoya, Japan, under tio dagar. Ägarna är på plats för att laga arktisk mat i pop up-restaurangen.

EXPANDERAR.  Johan Stålnacke och Johan Lans äger restaurangen Spis i centrala Kiruna. Nu befinner de sig i Japan och lagar arktisk mat under tio dagar i en pop up-restaurang.

EXPANDERAR. Johan Stålnacke och Johan Lans äger restaurangen Spis i centrala Kiruna. Nu befinner de sig i Japan och lagar arktisk mat under tio dagar i en pop up-restaurang.

Foto: Ulrika Huhtaniska

KIRUNA/JAPAN2017-12-16 05:20

Det är i samband med en skandinavisk julmarknad som hålls årligen på varuhuset Towers Spis har bjudits in. En restaurang i skandinavien väljs ut årligen för att öppna en pop up-restaurang under marknaden.

– I år är temat Arctic Lappland. En av varuhusets representanter hade varit i Kiruna och tyckte så mycket om Spis att vi valdes ut i år. Här finns även andra företag från Kiruna och Rovaniemi, säger delägaren Johan Lans som är på plats tillsammans med delägaren Johan Stålnacke.

Restaurangen har varit fullsatt och på menyn står shiitakesvamsoppa med samiskt tunnbröd, hjortfärsbiff med potatispuré, messmörssås och lingon samt klappgröt med gräddmjölk.

– Menyn valdes utifrån de råvaror vi är vana att jobba med förutsättning att det gick att importera till Japan. Vi tänkte ha ren men det var i stort sett omöjligt att importera och shiitaken är dock odlad på plats här. De tycker att vår mat är exotisk och spännande, de är inte så vana vid grädde på det sättet vi använder i maten, säger Johan Lans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om