Drönaren kan ge LKAB information för att exempelvis göra kartor, volymberäkning, dokumentation och analys av rasriskområden samt dokumentera gruvans påverkan och stadsflytten. Bolaget kan även göra jämförelser på hur påverkar omkringliggande bebyggelse och infrastruktur över tid.
– Gruvbrytningen påverkar omkringliggande områden. LKAB vill kunna följa upp detta på ett bra sätt för att kunna göra framtida prognoser gällande bland annat markdeformationer och dokumentation av hur gruvstadsparker omvandlas, skriver mätingenjören Bo Fjällborg, LKAB.
I bolagets ansökan till Länsstyrelsen står att planerna är att fotografera gruvdriftens påverkan och utbredning samt underlag för projektering och volymberäkning.
– Det innefattar industriområdet, omkringliggande områden och recipienter. Detta sker i huvudsak under barmarksperioden och dagtid och varje flygning tar tio till trettio minuter, skriver mätingenjören Bo Fjällborg.
Enligt bolaget ska det inte gå att identifiera enskilda personer då flyghöjden och bearbetningen av datan till punktmoln och terrängmodeller gör det omöjligt. I ansökan står att övervakningen kommer att att ske på bolagets industriområde dit allmänheten inte tillträde.
– Information om att kameraövervakning kan ske finns uppsatt vid infarterna. I de fall flygning sker där allmänheten har tillträde annonseras i lokal press att flygning kommer att ske under ett visst tidsintervall, skriver Fjällborg.