Hotet mot fjällräven lever kvar

Fjällräven hotas av dåliga lämmelår, rödräv och människor. I över hundra år har de kämpat för sin överlevnad. NSD följde med naturbevakaren Jan-Erik Nilsson för att hjälpa till vid utfodringen.

NATURBEVAKARE. Jan-Erik Nilsson jobbar som naturbevakare på länsstyrelsen i Norrbottens län.

NATURBEVAKARE. Jan-Erik Nilsson jobbar som naturbevakare på länsstyrelsen i Norrbottens län.

Foto: Victoria Maaherra

Kiruna/Gällivare2015-08-16 14:57

Helikoptern sveper över gröna dalgångar och ljusblå jokkar, där de snötäckta bergen reser sig höga. Jan-Erik, Janne, Nilsson pekar åt piloten vart han ska landa och helikoptern går ned vid en fjällrävs lya.

– Nu har vi nog skrämt bort dem. Om man går tyst fram till hålet och försöker låta som en fjällämmer vid ingången kan man ibland se dem kika ut, säger Janne.

Janne är naturbevakare och arbetar på uppdrag av länsstyrelsen i Norrbotten. Han ansvarar för att skydda och inventera fjällräv från Sitasjaure fram till Abisko nationalpark, och idag är han i Kebnekaiseområdet.

– Dessa ställen är sekretessbelagda, vi får inte avslöja de exakta platserna där det finns fjällräv.

Det är sällan man får syn på en fjällräv. Vid millennieskiftet var fjällräven nära att bli utrotad. Men nyligen vände trenden och nu finns det enstaka populationer i Norrbotten, Västerbotten och Jämtlands län.

– Det har inte varit någon förnyelse på flera år i mitt område, men i år ser det bättre ut.

Förr jagade människor fjällräv för deras päls, men för omkring 100 år sedan fridlystes den på grund av låga populationer. Fjällräven har sedan dess haft svårt att återhämta sig, dels för att de är beroende av goda fjällämmelår, dels för att rödräv har brett ut sig i fjällen. Rödräv konkurrerar om maten och jagar fjällräv, de tar även över lyor och viss forskning har kunnat visa att fjällräven föder färre eller inga ungar om rödräv finns i området.

Fjällrävarna behöver stödmatas i fall att det skulle bli dåligt med gnagare ett år, och det är till dessa platser Janne åker ut för att utfodra rävarna och se om det finns någon aktivitet. Och det finns det.

– Hör du hur de varnar?

Fjällrävsungarna skäller till när de upptäcker Janne mitt i leken. Ungarna iakttar Janne medan han fyller på åtelplatsen med hundfoder och passar på att fotografera dem. Föräldrarna syns inte till.

Sveriges länsstyrelser har i uppgift från Naturvårdsverket att arbeta med åtgärdsprogram för hotade arter, däribland fjällräv som är en av de mest hotade arterna i Sverige. I åtgärdsprogrammet finns Janne, hans uppgift är att ge fjällräven mat, rensa bort rödräv från fjället och inventera föryngringar. Han tar även DNA-prov på spillningen för att se varifrån fjällräven har vandrat in.

– Jag tycker om att jobba med fjällräven, det är inte så kontroversiellt.

Skydda fjällräven

Totalt finns det omkring 130 vuxna fjällrävar totalt i Skandinavien.

I Sverige finns en lagstiftning för att skydda hotade arter, artskyddsförordningen. Den innebär bland annat att det är förbjudet att störa, skada eller förstöra djurens fortplantningsområde.

Om du ser en fjällräv, eller andra hotade djurarter, avslöja inte platsen till allmänheten, utan kontakta länsstyrelsen.

Källa: Länstyrelsen Norrbottens län

Artfakta

Vetenskapligt namn: Vulpes lagopus (syn. Alopex lagopus)

Vikt: 3-8 kg

Längd: ca 70 cm

Livslängd: 5 år

Källa: WWF

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!