Bemötandet i rätten - viktigt för förtroendet

Tingsrätten i Gällivare och Kiruna ska bli bättre på bemötande. Genom intervjuer med dem som kommer i kontakt med rätten ska man få en bild av hur folk känner sig bemötta. - Vi eftersträvar att bli ännu bättre, säger Ingemar Taavola, domare.

När du besöker Kirunas Tingshus ska du bli ännu bättre bemött. Intervjuer med de som deltagit i rättegångar ligger till grund för hur bemötandet kan bli bättre.

När du besöker Kirunas Tingshus ska du bli ännu bättre bemött. Intervjuer med de som deltagit i rättegångar ligger till grund för hur bemötandet kan bli bättre.

Foto: Åsa Junkka

KIRUNA/GÄLLIVARE2011-06-14 06:00

Redan i dag arbetar tingsrätten i Gällivare, där Kiruna ingår, med bemötandefrågor. Målsägande och vittnen får sitta i ett särskilt rum före rättegången för att slippa sitta
i samma sal som den tilltalade och i Kiruna är det olika ingångar till salen.

Undersökning
När man kommer till tingsrätten ska man bli mött av en tingsvärdinna som berättar hur det går till och var man ska gå. Nu ska man försöka att bli ännu bättre.

Rättsinstanserna i övre Norrland gör en stor undersökning om hur människor känner sig bemötta när de är i kontakt med rätten.

I tingsrätten i Gällivare har man under maj intervjuat både parter i målen och vittnen.

Frågorna har handlat om hur man blivit bemött, om man visste var man skulle gå och hur stämningen var i rättssalen.

Anonymt och frivilligt
Informationen före, under och efter domstolen är också en del i undersökningen.

- Vi vill ha reda på om vi gör rätt eller fel. Förtroendet hos allmänheten är A och O för oss, säger Ingemar Taavola.

Deltagandet har varit anonymt och frivilligt. Alla väljer inte att svara på frågorna, men de svar som kommit in ska sammanställas och utmynna i en rapport som kommer under hösten.

Fråga för att få veta
Ingemar Taavola tycker att det är särskilt viktigt att man känner sig bra bemött när man kommer till en rättsinstans.

- Vi eftersträvar att det ska fungera så bra som möjligt. Men vi kan aldrig med säkerhet veta hur en person upplever det om vi inte ställer frågan.

Med hjälp av vittnena och parternas svar ska man besluta om man kan göra ytterligare åtgärder för att förbättra bemötandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!