Försvunna turister hittade

De sex franska turister, som på söndagskvällen anmäldes försvunna har nu hittats. Enligt uppgifter till TT återfanns fyra personer på fjället och två i Nikkaluokta.

19 mars 2018 02:03

På söndagskvällen anmäldes sex personer försvunna mellan Nikkaluokta och Kebnekaise fjällstation.

— Det ska vara sex franska turister i 50–60-årsåldern, säger Mats Andersson, RLC-befäl vid polisregion Nord.

Sällskapet lämnade Nikkaluokta vid 12-tiden på söndagen för att bege sig till fjällstationen, vars personal kontaktade polisen vid 21-tiden.

— De skulle ha kommit fram under kvällen och det har de inte gjort.

Enligt polisen är det oklart vilken utrustning och fjällvana personerna har.

— De åkte i väg på skidor men det är osäkert om de har tält eller mat med sig. Vi måste se om det har hänt någonting efter vägen, men man hoppas ju att de har hittat någon form av skydd, säger Mats Andersson.

Ett tiotal fjällräddare på skoter sökte under kvällen och natten i området.

— Vi söker bara med skoterpatruller eftersom det är för hårt väder för flyg, förklarar han.

Tidigt på måndagsmorgonen hade gruppen ännu inte påträffats.

Naturvårdsverket varnar för stor lavinfara, det näst högsta steget på en femgradig skala, i bland annat Kebnekaisefjällen. Varningar har även utfärdats för Abisko- och Riksgränsenfjällen.

— Men vi har inte fått in något som tyder på att gått någon lavin eller sådant, säger Mats Andersson.

Flera sällskap som anlänt till fjällstationen under söndagseftermiddagen har varit nedkylda och haft lättare köldskador, enligt polisen, som påpekar att väderförhållandena gör det lätt att bli nedkyld.

— I och med att det blåser och snöar blir det även svårt att navigera. Det blåser igen rätt snabbt, konstaterar Mats Andersson.

 

Uppdatering kl 08.00

 Vid 08-tiden har ett genombrott skett i sökandet efter de sex fransmännen, som kan befinna i anslutning till ett tält i närområdet till Kebnekaise fjällstation.

Enligt polisens regionledningscentral har fjällräddare gett sig iväg för att undersöka tältet närmare.

Polisens egen helikopter ska också ha anlänt till området, även sjö- och flygräddningens helikopter inväntas från Umeå.

Regionledningscentralens vakthavande befäl vid 08-tiden uppger att dramat ska kunna vara uppklarat innan klockan 09.

 

Uppdatering 09.00:

Turistföretagaren Erik Sarri, som driver Nikkaluokta alltransport och även sköter varutransporter vintertid till och från STF:s fjällstation och fjällstugor, var uppe i Kebneområdet under söndag eftermiddag, för att transportera ett turistsällskap.

– Det var fem tjecker som var rejält nerkylda. De behövde hjälp upp till fjällstationen. Riktigt dåligt väder, man såg knapp mellan kryssmarkeringarna längs skoterleden då. I dag är det bättre, även om det fortfarande är blåsigt, säger han.

Turistsäsongen med fjällvandrare har sakta börjat komma igång.

– Vi har en del grupper på ingång nu. De flesta av besökarna hittills är utländska.

Hur fjällvana är de generellt?

– De brukar ha ganska bra fjällvana överlag, faktiskt, säger Erik Sarri, Nikkaluokta fjälltransport.

Enligt Marit Sarri, platschef på Kebnekaise fjällstation, så har vädret blivit mycket bättre under måndagsmorgonen.

– Det har varit väldigt hårt väder här uppe runt fjällstation i nästan två dygn med hårda stormbyar och snödrev och dålig sikt. Men nu på morgonsidan har det faktiskt mojnat och det har slutat snöa och det har klarnat upp och solen börjar sticka igenom. Nu börjar det bli bra. Men det har varit väldigt hårt väder här sedan lördag förmiddag.

Att folk försvinner mellan Nikkaluokta och Kebnekaise fjällstation, en välmarkerad led på ungefär två mil, hör inte till vanligheterna.

– Det brukar vara relativt lättorienterat, men med sådant väder som det var igår så är det inte helt enkelt, det är inte självklart, även om vi har rösat upp och markerat. Vad har personerna för fjällerfarenhet?  - Jag kan inte svara på det, vi har inte fått några sådana uppgifter.

Marit Sarri var en de som tog beslut om att kontakta polisen när turisterna inte dök upp.

– Det är en sådan rutin vi har att om inte folk dyker upp i samband med ett sådant här hårt väder och de förväntas komma så brukar vi ha en snabb kommunikation med polis, vi går på tå litegrann.

Kebnekaise fjällstation brukar ha kontakt med Nikkaluokta om vilka gäster som är på väg. – Ja, det brukar vi alltid ha, vi checkar av så att vi har någon slags samsyn på våra gäster så att inte någon har vänt ner tillbaka igen eller har tagit något nytt beslut att vända eller vad man nu kan tänkas göra i de här situationerna, vi har alltid en dialog här i dalgången.

Hur är stämningen på Kebnekaise fjällstation?

– Folk har inte vaknat till riktigt ännu, i och med att det har varit lite dåligt väder så tar man det lite lugnt.

 

Uppdatering 09.10:

Stefan Nilsson, insatsledare för fjällräddningen:

– Jag fick precis höra från kollegor att det verkar som att fransmännen har kommit tillrätta. Ännu obekräftade uppgifter, säger fjällräddaren Stefan Nilsson vid klockan 09.00.

 

Uppdatering kl 10.00:

Nu visar det sig att ”tältspåret” var missledande. Tältet i anslutning till fjällstationen tillhörde ett annat franskt sällskap, som inte ska ha varit nödställda alls.

– De var fem stycken ocjh dessutom i samma åldersspann som de vi nu söker.

Enligt Stefan Nilsson har de saknade franska fjällturisterna överhuvudtaget inte varit upp till Kebnekaises fjällsstation.

– De kom aldrig fram hit, som vi förstår det nu. Vi har fjällräddare på väg upp i Vistasdalen i stället, där de verkar vara. Dock är de lite utspridda.

Vid klockan 10.20 uppger Aftonbladet att tre av fransmännen ska vara upphittade.

 

Uppdatering 10.30:

Enligt uppgifter till TT har de franska tursiterna hittats. Fyra personer befann sig på fjället och två vid Nikkaluokta. 

Enligt de första rapporterna gick fransoserna fel, mot Vistasdalen, och när de började närma sig den så kallade Lisastugan, en liten trästuga, så valde sällskapet att stanna där över natten och invänta räddningen.

På morgonen ska två i sällskapet lämnat och åkt mot Nikkaluokta.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jan L Lindgren