Försening kostar 14 miljoner per dag

LKAB hade räknat med att starta Leveäniemigruvan i Svappavaara för två år sedan. Fördröjningen gör att företaget går miste om 14 miljoner om dagen.

VÄNTAN. Leveäniemi dagbrott är nu tömt på vatten och LKAB väntar på tillstånd för att kunna starta upp gruvan igen. Förhandlingar med mark- och miljödomstolen har hållits i Kiruna i två dagar.

VÄNTAN. Leveäniemi dagbrott är nu tömt på vatten och LKAB väntar på tillstånd för att kunna starta upp gruvan igen. Förhandlingar med mark- och miljödomstolen har hållits i Kiruna i två dagar.

Foto: Håkan Öberg

Kiruna2015-02-05 19:45

Under två dagar har huvudförhandlingarna med mark- och miljödomstolen om Leveäniemigruvan pågått i Kiruna. Naturvårdsverket anser att LKAB:s ansökan har stora brister och att utsläppen till vattendragen riskerar att bli för miljöfarliga.

David Berggård från länsstyrelsen i Norrbotten satt med vid förhandlingarna.

– Brytningen i Leveäniemi kommer innebära att man bryter sju gånger mer malm än vad som bryts i Gruvberget idag, så det är en ganska påtaglig utökning av verksamheten i hela området. Och det här kommer säkerligen att märkas. Det vi disskuterar idag är hur man ska begränsa effekten av det här, säger han.

Den svåraste frågan enligt Berggård är hur utsläppen till vattnet ska begränsas. LKAB har enligt honom inte presenterat någon åtgärd de kan införa direkt, utan vill utreda frågan.

– Det har vi sagt att det man kan tänka sig att göra, men under tiden man utreder det här så måste det finnas vissa begränsningar som man måste förhålla sig till så att det inte blir en försämring, säger han.

Per-Erik Lindvall, direktör för teknik- och affärsutveckling på LKAB, anser inte att verksamheten är miljöfarlig.

– Det är miljöpåverkande, det kommer låta av verksamheten, det är buller, det dammar om den och den hanteras i mängder av vatten. Och det måste man göra på ett ansvarfullt sätt och det tycker jag att vi under 125 år utveklat en bra teknologi för, så jag känner mig trygg med att vi levererar bra miljöprestanda, säger han.

LKAB drog igång processen 2006 och hade räknat med att vara igång för två år sedan. Enligt Lindvall har LKAB tappat ungefär 10 miljarder i vinst under de två åren.

– Det hade räckt till 500 års drift av Svappavaara skola, det är nästan 14 miljoner kronor om dagen, så att det handlar om betydande belopp, säger han.

Enligt länsstyrelsen handlar det om svåra frågor där en del regleras i EU-direktiv och nya riktlinjer och föreskrifter som inte har satt sig ännu. – Det är mycket ganska komplicerade data så det är inte helt självklart de här diskussionerna, därför tar det också viss tid, säger David Berggård.

För LKAB är förhandlingarna i Kiruna mycket viktiga.

– Vi behöver komma upp i sådana produktionsvolymer att vi klarar av att bära den kostnadsmassa som vi har i företaget. Varje dags försening är allvarlig, säger Per-Erik Lindvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om