De gör vandringen till Kebnes topp säkrare

"Det är viktigt att man förstår vilken utmaning det kan vara att bestiga berget". Det säger Ang Temba Sherpa, en av de fyra sherpas från Nepal som arbetar med att stenlägga farliga passager längs Kebnekaises västra led.

STUGA. På helgerna bor de i en liten stuga nere vid helikopterflygplatsen i Nikkaluokta. "Det är skönt att bo inomhus", säger Ang Tsgering Sherpa, längst till höger.

STUGA. På helgerna bor de i en liten stuga nere vid helikopterflygplatsen i Nikkaluokta. "Det är skönt att bo inomhus", säger Ang Tsgering Sherpa, längst till höger.

Foto: Saga Skovdahl

NIKKALUOKTA2016-08-28 09:22

Länsstyrelsen vill förbättra säkerheten vid Kebnekaise. Därför jobbar nu fyra sherpas från Nepal med att stenlägga delar av den delvis branta och steniga leden.

NSD träffar de fyra bergsexperterna i Nikkaluokta där de bor på helgerna när de är lediga. I veckorna bor de i tält i närheten av området där de jobbar. Att sova i sängar, inomhus och under tak tycker de är skönt. I stugan har de wifi och kan kommunicera med släkt och vänner.

De kommer ifrån Khundi som ligger nära Mount Everest i östra Nepal och hyrs in av ett norskt företag. Innan de kom hit har de arbetat med liknande projekt i Norge. Här ska de vara så länge vädret tillåter, sedan åker de tillbaka till Nepal och sina familjer.

– Vi trivs bra här och kommer gärna tillbaka nästa sommar, säger Ang Tshering Sherpa.

Han berättar att en arbetsvecka oftast inleds med att de samlar ihop stenar i olika storlekar under en till två dagar. Därefter ringer de efter en helikopter som flyger dem dit de jobbar - i ett område mellan Kitteldalen och Tuplpagorni. Sedan kontrollerar de terrängen och borrar hål för järnstänger som ger trappan en stabil grund. Stenarna klyvs i lämpliga storlekar och placeras på varandra på ett sätt som gör trappan stabil. Inget annat håller ihop den.

Ang Tshering Sherpa tycker inte att arbetet är speciellt tungt. De har ett antal hjälpmedel - bland annat slungor - som underlättar hanteringen av stenarna.

– Och så samarbetar vi bra, vi är ett bra team. Det är egentligen inte så stor skillnad mellan den här miljön och hur det är i Nepal. Skillnaden är väl att bergen där är högre. Men själva arbetet vi gör är ungefär detsamma, säger han.

En sak som emellertid underlättar arbetet här är helikoptern. I Nepal transporterar de stenarna själva.

– Helikoptern gör stor skillnad. I Nepal behöver vi vara flera personer för att få samma arbete gjort, säger Tjapgang Sherpa.

Ang Temba Sherpa, som är äldst och har mest erfarenhet, tycker säkerhetssatsningen är klok - särskilt med tanke på att många som bestiger Kebnekaise är förhållandevis oerfarna vandrare.

– På vissa ställen är det brant och halt och det finns lösa stenar. Många vill förstås gärna upp till toppen, även personer utan mycket erfarenhet. Men man måste ju orka ta sig ner för berget också. Särskilt turister med lite erfarenhet kanske inte riktigt förstår att man måste orka ta sig ner på ett säkert sätt.

Han menar att man måste läsa på om berget och terrängen innan man ger sig iväg på vandring.

– Det är viktigt att man förstår vilken utmaning det är att bestiga berget och att det kan vara farligt. Här har jag sett folk som vandrar utan vatten, i shorts och vanliga tennisskor och det är inte så bra. Vädret kan växla snabbt.

Har ni fått någon respons från vandrare?

– Ja visst, många har sagt att vi gör ett bra jobb. Det känns som att folk uppskattar vårt arbete och det är väldigt roligt, säger Ang Temba Sherpa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om