En tillbakagång med 2,9 procentenheter gjorde att Socialdemokraterna stannade på 32,5 procent i valet till kommunfullmäktige i Kiruna. Även Vänsterpartiet backade och Samelistan tangerade sitt förra valresultat. Det gör att de tre styrande partierna tvingas se sig om efter ytterligare en samarbetspartner för att skapa en koalition med majoritet i kommunfullmäktige.
– Ja, nog är det min ambition i alla fall. Det räcker inte, så vi måste fundera på hur vi ska gå vidare, säger kommunalrådet Kristina Zakrisson (S).
Vilka övriga partier som kan bli aktuella för att ingå i koalitionen vill Zakrisson låta vara osagt. Frågan ska tas upp på Socialdemokraternas medlemsmöte på onsdag. Hon vill dessutom invänta resultatet av poströsterna, som kan komma att förflytta några tiondelar och därmed eventuellt förändra mandatfördelningen.
– Vi avvaktar innan vi börjar förhandla.
Zakrissons utgångspunkt är i alla fall att fortsätta samarbetet med Vänsterpartiet och Samelistan, som hon tycker har fungerat mycket bra under den gångna mandatperioden.
– Det är den första sedan -94 som har hållit ihop. Det har fungerat bra, men vi måste söka flera.
Ett parti som inte lär bli aktuellt är Centerpartiet, med Gunnar Selberg i spetsen. Centern nådde 28,6 procent i valet och skulle i en koalition med Socialdemokraterna skapa en stabil majoritet. Men Zakrisson tror inte att hon och Selberg skulle dra jämnt i ett samarbete.
– För egen del är jag mycket skeptisk. Jag tycker inte de har uppträtt seriöst under den senaste mandatperioden. Men det avgör partiet.
Centerpartiet ökade i valet med 10,1 procentenheter jämfört med 2010 och fick bara 3,9 procentenheter färre än Socialdemokraterna. Kristina Zakrisson tror ändå inte att Gunnar Selberg kommer kunna samla en majoritet i kommunfullmäktige.
– Jag utesluter ingenting, men jag tror det skulle vara väldigt svårt.
Under den senaste mandatperioden har elva partier suttit i fullmäktige. I de kommande är tolv partier representerade – ett rekordantal.
– Det är rekord, det var det förra valet och nu har vi ytterligare ett, säger Kristina Zakrisson som medger att det stora antalet för med sig en del besvär:
– Det betyder att många små oppositionspartier har ett behov att profilera sig. Det blir lite jobbigare att hantera.
Men det ska inte innebära något problem för Socialdemokraternas styre.
– Nej, inte direkt. Men som ordförande blir det en lite mer ansträngande situation.