Striden mellan kommunen och länsstyrelsen om vad som ska bevaras och hur det nya stadshuset ska se ut har varit lång. I maj kom förvaltningsrättens dom. Domen menade att länsstyrelsen inte kunde ställa krav på hur återuppbyggnaden av det nya stadshuset skulle se ut, men deras lista på saker som skulle bevaras gällde fortfarande. Kommunen har tolkat förvaltningsrättens dom på så sätt att sakerna förvisso måste bevaras, men var de förvaras fick länsstyrelsen inte ställa några krav på. De behöver med andra ord inte användas i det nya stadshuset enligt Kristina Zakrisson kommunalråd (S).
– Jag tolkar det som att de ska bevaras men att det inte spelar ingen roll var de förvaras. Länsstyrelsen kan alltså inte kräva att vi tar in något av det i det nya stadshuset, säger Kristina Zakrisson.
Skulle det gå att få in dessa saker i det nya stadshuset?
– Nej, det skulle inte gå att få in alls, säger hon.
Måste med till nya stadshuset
Men enligt Britt Dahlin, som är domare vid förvaltningsrätten och var med och fattade beslutet, ska det som länsstyrelsen pekat ut (se lista) in i det nya stadshuset.
– Vi menar att länsstyrelsen har haft för långtgående synpunkter på hur den nya byggnaden ska se ut. Men självklart är att de här delarna som ska bevaras ska tas in på något sätt i det nya stadshuset, säger Britt Dahlin.
Men måste de just in i stadshuset, kan det inte förvaras någon annanstans?
– Ja, det måste in i stadshuset. De ska tas ner och bevaras för att sedan tas in i ett nytt stadshus, säger hon.