"Ytterligare minst 800 jobb hotade i Malmfälten"
För varje gruvjobb som tas bort försvinner ytterligare minst två arbetstillfällen i samhället.Det säger de modeller som forskare i ekonomi använder sig av.
Effekterna för samhällena i Malmfälten stannar inte där.
I första ledet påverkas leverantörer till gruvan, i andra ledet påverkas övrig samhällsservice och produktion.
Varje gruvjobb kostar två till
Patrik Söderholm som är professor i nationalekonomi vid Luleå tekniska universitet uppskattar att varje gruvarbetarjobb som försvinner tar med sig minst två arbetstillfällen till utanför gruvområdet.
- När man minskar produktionen i gruvan minskar inkomsterna och konsumtionen i gruvsamhällena. Det innebär att produktionen av varor och tjänster går ned och fler jobb försvinner, säger han.
Minst 800 jobb
Det skulle innebära att minst ytterligare 800 jobb som hotas i Malmfälten.
Den beräkningen bygger på renodlade ekonomiska modeller för produktion och konsumtion i lokalekonomin. Då är inte den allmänna trögheten som slår till i en lågkonjunktur inräknade.
Gruvindustrin särskilt utsatt
Det är till exempel ofta svårare att tillföra kapital till investeringar samtidigt som investerare är mindre benägna att ta risker. Det är faktorer som utlöser och delvis förklarar en lågkonjunktur.
Patrik Söderholm påpekar att gruvindustrin är särskilt utsatt för konjunkturcyklerna. Järn blir till stål som används i konjunkturkänsliga branscher som byggindustrin och bilbranschen.
Anpassning
- Jag tror inte att man är så nervösa eller pessimistiska i ett längre perspektiv vid LKAB. Men det gäller att klara av den svåra perioden på ett bra sätt. De gör naturligtvis rätt som anpassar sig efter läget.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!