Yrkar på rekordhög hyra

Topp fem i Sverige. Så högt ligger Kirunabostäder när man yrkar på en ny hyreshöjning. ”En chockhöjning”, säger Hyresgästföreningens Kirunaordförande Nicklas Emmoth.

Foto: Johan Söderlund

Kiruna2016-12-01 18:45

Till veckan startar förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Kirunabostäder - där parterna står långt i från varandra. Kirunabostäders yrkande för den årliga förhandlingen innebär en hyreshöjning på fyra procent. Ett yrkande som landar i topp fem av de högsta yrkandena i landet.

– Det är längesedan vi sett ett så pass högt yrkande i Kiruna, säger Nicklas Emmoth, som är ordförande för Hyresgästföreningen i Kiruna.

Kalkylen som Kirunabostäder lämnat in visar ett överskott på 3,1 miljoner. Men utöver detta vill man ha fem miljoner kronor.

– Vi gör det här yrkandet framförallt för att kunna underhålla våra fastigheter på det sätt som våra hyresgäster vill ha dem. Vi har ungefär 300 miljoner kronor i underhållsskuld. Vi har för lite pengar till att renovera fasader, byta fönster och få ett bättre klimat för våra hyresgäster. Det behövs även nya tapeter och vitvaror, säger Kirunabostäders vd Annelie Vinsa.

Enligt Annelie Vinsa har de pengar de fått i höjningar de senaste åren inte räckt på långa vägar. Men Hyresgästföreningen kallar det för ett fiktivt underskott, och att man borde gjort något åt underhållet tidigare.

– De pratar hela tiden om att det går dåligt men de senaste fyra åren har de byggt upp ett eget kapital. Vi anser att man ska använda det till att renovera fastigheterna, säger Emmoth.

Inte heller förra året gick förhandlingarna mellan parterna bra, och det blev Hyresmarknadskommittén som fick avgöra oenigheten.

– Vi ser samma mönster varje år. förra året då det var rekordlåga yrkanden i hela landet låg Kirunabostäder även där ganska högt, säger Nicklas Emmoth.

Han anser att deras yrkande än så länge inte har någon tillräcklig motivering, och att underhållet på fastigheterna inte är så alarmerande som Kirunabostäder vill ge sken av.

– Det finns ingen substans i det här yrkandet. Jag kan idag inte säga några siffror på vad vi är beredda att gå med på, men det måste finnas någon relevans i det man yrkar på. Pengarna måste gå till det de säger, säger Emmoth.

Men för att veta säkert vad som behöver rustas upp har Kirunabostäder gått i genom fastigheterna för att bedöma underhållsbehovet.

– Vi behöver visa hur fastigheterna mår. Kan vi inte renovera är det ju kapitalförstöring, kör vi dem i botten får vi riva dem och bygga nytt. Och då blir det ännu högre hyror, säger hon.

Hur ser ni på att ni höjer för bostäder som snart avvecklas?

– Vi måste ju höja överallt. Alternativet är att man bara höjer där man renoverar. Så kommer det aldrig att bli, folk kan inte betala de pengarna. Alla som hyr delar solidariskt på kostnader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!