Stämningen har skickats in till Gällivare tingsrätt och processen kan ta lång tid, förutspår kommunens advokat.
We Group upphandlades i december 2017 av Kiruna kommun för att utföra uppdrag som generalkonsult vid bygget av det nya badhuset. En roll som bland annat har innefattat projekterings-, bygg- och projektledning samt upphandlingsstöd. I projektet har kommunen även anlitat andra aktörer, exempelvis bygg- och installationsentreprenader.
8 mars i år avbeställde kommunen We Groups uppdrag i återstående delar och samarbetes avslutades 15 mars.
För uppdraget skulle We Group ursprungligen få ett arvode på 57,5 miljoner kronor. Det yrkade beloppet på 17 586 338 kronor avser kostnader till följd av tidsförskjutningen, utförda ändrings- och tilläggsarbeten samt den skada, de avvecklingskostnader och dem uteblivna vinst som drabbat We Group till följd av avbeställningen.
Uträkningen baseras på ett avtalat timarvode på löpande räkning med 1 100 kronor i timmen plus ränta.
Det numera skandalomsusade badhusbygget har blivit försenat och kraftigt fördyrat, vilket var orsaken till att Kiruna kommun avbröt avtalet med We Group. Enligt vad We Group skriver i stämningen beror tidsförskjutningen på att projektets största entreprenörer, Peab och Caverien, har brustit i planering, tidshållning och utförande.
När det gäller Peab listar We Group en rad brister i utförandet, såsom felaktiga infästningar av takbalkar med sprickbildning som följd, felaktigt murade väggar, igengjutning av kulvertar innan installationer kunde läggas in, luft i betong, felaktiga gjutningar, felaktiga åtgärder med blästring.
När det gäller Caverion påtalar We Group att det skett felaktiga ingjutningar i betongkonstruktionen, felaktiga installationer som bland annat orsakat tillgänglighetsproblem, bristande samordning samt att man varit sena med inköp av komponenter till installationer.
Men även kommunens agerande har haft betydelse för förseningarna, skriver We Group i stämningen.
Enligt We Group har kommunen godkänt kostnader och förseningar från entreprenörerna utan att konsultera We Group eller tvärtemot vad We Group har rekommenderat.
Det handlar till exempel om kostnader för ändrings- och tilläggsarbeten som har godkänts av kommunen trots att det inte varit utrett om entreprenörerna hade rätt till ersättning. Det har också varit avvikelser från ritningar och andra bygghandlingar som godkänts och fakturerade kostnader som har godkänts trots att de skulle ha ingått i entreprenörernas fasta kostnader samt dubbelfaktureringar.
Advokat Lars Hag vid Foyen Advokatfirma företräder Kiruna kommun. Han är inte överraskad över stämningen, men har själv inte sett den ännu.
Kommer det att bli en rättegång?
– Så är ju systemet uppbyggt. Lämnas det in en stämning blir det också ett svaromål – om inte tingsrätten finner att stämningen är grundlös, men det sker inte normalt i sådana här tvistemål, utan det blir per automatik en rättegång.
Processen kan vara lång, konstaterar han.
– Det börjar med en skriftväxling, som kan pågå i två, tre år bara i första instansen.
Däremot är det inte säkert att det leder till en huvudförhandling, förklarar han, eftersom det kan bli en förlikning.
– Jag tror säkert att över 70 procent av alla tvistemål går till förlikning.
I övrigt har han inga kommentarer.
– Det är kommunen som bestämmer hur de vill göra med mediekontakter.
Kirunas kommunalråd Mats Taaveniku (S) hade på måndagskvällen inte hunnit sätta sig in i stämningsansökans innehåll och ville därför vänta med att kommentera.
– Vi ska sätta oss tisdag morgon och gå igenom den – jag, våra kommunjurister, ordförande i styrgruppen med flera. Men så mycket kan jag säga att jag känner mig förvånad.
Men, tillägger han:
– Det är ju We Groups frihet att stämma kommunen om de tycker att kommunen har gjort fel i vissa delar. Däremot vill jag avvakta med att uttala mig mera innan vi gått igenom det.
Peab svarar vi mejl genom Katarina Hugo som är pressansvarig: "Tack för mejl. Vi avböjer kommentar till den stämning du refererar till."
Caverion svarar – också per mejl – via sin kommunikations- och marknadschef Erika Björnesparr: "Jag har tittat igenom dokumentet jag fick av dig och vi varken känner igen oss i beskrivningen eller håller med om lydelserna. I övrigt kan vi inte kommentera då detta är en fråga mellan generalkonsulten och Kiruna kommun."