Gruvstadsparken är ett samarbete mellan LKAB och Kiruna kommun och ska fungera som en buffertzon mellan samhället och gruvområdet.
"Roliga idéer och tankar"
För att ta reda på hur gränsen mellan gruvan och parken ska gestaltas på bästa sätt ordnades en tävling under 2011. Där vann fem konstnärer och arkitekter som nu tillsammans med LKAB och Kiruna kommun plockat fram ett förslag.
- Jag tror att det här är jätteviktigt för att skapa attraktivitet i gruvstadsparken, säger Christer Vinsa.
En av idéerna som han fastnade för är att bygga en siluett av till exempel ingenjörsvillan när den ska rivas, som sedan kan flytta med till även nästa etapp av parken som ett minne.
- Det fanns ju massor av roliga idéer och tankar som inte behöver kosta så mycket pengar men som ger massor av mervärden, säger Christer Vinsa.
Ont om tid
Han tycker om tanken på att återanvända material i parken på ett bra sätt i stället för att köra iväg saker med lastbil och deponera.
- Jag är samhällsplanerare och jag tycker att det här är en häftig ingrediens, sen gäller det att omsätta det i praktiken på något sätt och det är det som är nästa steg, säger han.
Det får inte dröja allt för länge innan visionerna för parken görs om till en realitet. 2018 är staketet framme vid Hjalmar Lundbohmsvägen.
- Vi måste göra någonting under den här perioden, vi har inte så mycket tid att spela på, det är en del av utmaningen. Det är en levande park och vi ska göra saker och ting under en kort period som ska användas i nästa del också, säger Christer Vinsa.
Nu ska konstnärernas förslag ses över i projektledningsgruppen och styrgruppen där politiker och LKAB-ledningen tillsammans tar beslut om en fortsättning.
Intressanta lösningar
- Någonting kommer att synliggöras här framöver. Vad det blir vet jag inte i dag, men vi kommer att jobba stenhårt för att förverkliga delar av det här på något smart och bra sätt, säger Christer Vinsa.
Arbetet med gruvstadsparken är en del av ett nationellt samarbete där även Statens konstråd ingår.
Henrik Orrje, intendent på Statens konstråd, tycker att det är ett intressant problem att gestalta en plats som är ett sår i staden orsakat av gruvbrytningen.
- Jag tycker att de hittat många intressanta lösningar på det här problemet, det kommer finnas möjligheter att både minnas och använda platsen. Det tycker jag är intressant jämfört med om man bara skulle ha schaktat och hägnat in området, säger han.