Villabygge med fjällutsikt och midnattsol

Ett nytt villaområde kan komma att växa fram på Luossavaaras västra sida.En nybildad villaförening samlar ett 60-tal intresserade.- Det här är bästa platsen i Sverige att bygga på, säger Fredrik Björnström, en av initiativtagarna.

Luossavaara sett från Kirunas håll. Snart kan det bli ett nytt villaområde på andra sidan berget. foto: Göran ström

Luossavaara sett från Kirunas håll. Snart kan det bli ett nytt villaområde på andra sidan berget. foto: Göran ström

Foto: Göran Ström

KIRUNA2008-10-29 06:00
Luossavaara tomt- och villaförening bildades efter ett möte den 28 september. Trots att man inte har gått ut i några annonser har tillströmningen av medlemmar varit stor.
Enligt Fredrik Björnström är det framför allt platsen som faller folk på läppen.
Luossavaaras västra sida är vänd mot fjällvärlden, bort från det befintliga Kiruna.
- Utsikten är oslagbar. Man ser Kebnekaisemassivet och hela fjällvärlden västerut. På sommarhalvåret kommer midnattssolen att ha fritt spelrum, säger han.
Kan inte jämföras
Roland Sand, kontaktperson för föreningen, håller med.
- Som inflyttad vill man åt det som är speciellt med Kiruna. Vi har åkt runt och tittat på hus, men inte hittat något som kan jämföras med det här läget, säger han på klingande småländska.
Valet av plats ska inte ses som ett ställningstagande i frågan om stadsflytten.
- Vi lägger oss inte i var resten av staden ska flytta. Det här handlar om var vi vill bo, säger Fredrik Björnström.
Listan med 58 namn innehåller Kirunabor från alla samhällsklasser och boendeformer.
Gruvinspirerade
Enligt föreningens ordförande Tuomo Huurinainen finns det även personer från andra delar av Sverige som är beredda att flytta upp om byggplanerna blir av.
Föreningen har tagit fram en skiss som ska ses som en vision för hur det kan komma se ut efter fjällsluttningen. På skissen bär husen drag av gruvlavar och är tydligt inspirerade av staden huvudnäring.
Föreningen kommer dock inte att ha några synpunkter på hur medlemmarna vill utforma sina hus.
- Det vi vill visa med bilden är är man kan vara annorlunda utan att behöva vara väldigt extrem, säger Tuomo Huurinainen.
Tar tid i anspråk
Nu har föreningen skrivit till kommunen för att fråga när de kan få börja bygga. Varken kommunens stadsarkitekter eller politiker har hunnit ta ställning till planerna och även vid ett positivt svar kommer arbetet med att upprätta detaljplaner ta sin tid i anspråk.
- Vi hoppas på ett positivt och skyndsamt svar. Vi tror också att det säkert är fler som kommer att anmäla sitt intresse, säger Fredrik Björnström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om