Som NSD berättat är ett avsnitt av Industrivägen tillfälligt avstängd som en del av förberedelser inför kyrkflytten nästa år. Byggföretaget Beijers har lämnat en skrivelse till kommunen där man hävdar att man tappat 15 procent i försäljning och lika mycket i kundunderlag - en direkt följd av stängningen. Längs samma väg bor villaägare som kämpat under lång tid för att få vägen avstängd. De är istället lättade.
– Vi har kämpat länge, sedan 2018, för att något ska göras med vägen. Nu när kyrkan ska flyttas, och vägen stängs, så blir det äntligen lugnt, säger Stig-Morten Mikkelsen som bott vid Industrivägen sedan 2006.
Familjen har barn i åldrarna 19-2 år och den vältrafikerade vägen med en smal gångtrottoar skrämmer.
– Trafiksituationen är sådan att vi valt att köra barnen till skolan på morgnarna. Två incidenter har skett här utanför så vi är oroliga, säger Stig-Morten Mikkelsen.
Det har gjorts förändringar genom åren som Kiruna kommun tillämpat, en refug i en kurva och hastighetsbegränsningar. Man har också infört tidsregleringar för tung trafik. Kiruna kommuns trafikmätningar har visat ett massivt trafikflöde. NSD har tagit del av mätningarna och de visar att den första mätningen, under en vecka i november månad 2019, räknades 28 693 passerade fordon på den del av vägen som är hastighetsreglerad till 50 km/h. Vid nästa mätning, i juni 2020, hade antalet passerade fordon ökat till 32 258 stycken på 50-sträckan. Det innebär 5 037 fordon per dygn.
– Det har ökat ännu mer sedan mätningarna gjordes. Nu är det säkert 40 000 fordon som passerar här på en vecka, säger Stig-Morten Mikkelsen.
Vid mätning av 30-sträckan utanför Mikkelsens hus visar den senaste mätningen att nära 80 procent, eller 8 av 10 fordon kör för fort.
– De satte upp en refug som sedan en förare körde på. Refugen ansågs då för farlig och togs bort, tyvärr, för den hjälpte delvis eftersom hastigheten sänktes i den tvära kurvan. Det är 30-sträcka dygnet runt och långtradare får inte passera mellan 18-06, men det hindrar inte att det körs för fort och tung trafik passerar vid fel tidpunkt, säger Mikkelsen.
För ett par år sedan rammade en bilist staketet mot grannen. En smitning som resulterade i att bilisten pekades ut och man kunde göra upp i godo.
– Folk kör som idioter här. När de öppnar vägen vill vi ha fartgupp här som reglerar hastigheten. Man kan inte jämföra pengar med ett människoliv. Vad händer den dagen då någon kör på en människa här?, säger Stig-Morten Mikkelsen.
När de flyttade till huset 2006 så fanns inga fasta planer på var centrum skulle ligga. Familjen flyttade för att bo utanför centrum, idag bor de nära centrum istället med tungt trafikerade vägar på båda sidor om tomten. Industrivägen på framsidan och Malmvägen på baksidan.
– Ingen kunde veta hur det skulle bli. Jag förstår Beijers reaktion att de tappar i försäljning och jag har förståelse för kommunen och LKAB också men vi har lämnats åt sidan i vår sak och vi är ganska många villaägare efter den här vägen.
Vad säger du om argumentet att ni bor vid ett industriområde och att det medför tung trafik?
– Vi har fått höra det argumentet från tjänstemän på kommunen men det har inte med saken att göra. Det går inte att ha den hållningen. Det tycker jag är katastrof.
Vi sitter på familjens stora altan som vetter mot Industrivägen och några enstaka bilar kör förbi på vägen.
– Öppnar trafiken igen så kan man inte sitta här under våren och sommaren. Det är dammproblem och allt blir grått. Du kan tvätta fönstren och två dagar efter är de lika skitiga igen. Sedan de stängde vägen är det stor skillnad. Nu kan vi vädra mer, livskvaliteten blir bättre och barnen kan vara ute.
Enligt detaljplanen som är fastslagen så ska Industrivägen stängas i framtiden.
– Jag har dåligt hopp om det. Jag känner förtvivlan. Vi har tjatat om att sänka hastigheten och lägga hinder, fartgupp på vägen. Nu har jag kämpat för det här sedan 2018 och det har inte hänt särskilt mycket, säger Stig-Morten Mikkelsen.
Från LKAB:s sida menar man att det åligger Kiruna kommun att ombesörja vägen som är kommunal. En trafikanordningsplan har godkänts av Kiruna kommun och LKAB menar att de följer beslutet.
– Vi har gjort som vi har blivit tillsagda av Kiruna kommun. Från LKAB:s sida gör vi det vi blir tillsagda. Vi stänger av och öppnar Industrivägen när flyttvägen för kyrkan är klar, säger Joel Ahlquist, projektledare för avveckling hos LKAB.
Byggföretaget Beijer har via sin advokat hävdat att ingen information kommit om vägavstängningen innan den skedde i april. Det tillbakavisar Joel Ahlquist.
– Det är en gammal detaljplan och Beijer har haft möjlighet att överklaga när det begav sig. Genomförandet av detaljplanen är det som sker nu. Vi har gjort brevutskick, informerat på hemsida, sociala medier och i annonsblad. LKAB följer detaljplanen och vi följer de tillstånd och myndighetsdirektiv som vi fått, säger Joel Ahlquist.
Några andra villaägare som vi pratat med, som vill vara anonyma, säger att vägavstängningen lett till att man nu kan använda trädgården utan damm och trafiklarm från vägen. Eller som en av dem uttrycker det: "Det har varit ett helvete men nu är det äntligen lugnt och skönt".