Den första september tillträdde Kirunabördige Daniel Rosenfors tjänsten som vd på Kiruna Lappland där han tillsammans med sex anställda ska placera Kiruna i besökstoppen i norra Europa.
– För mig handlar det om personlig utveckling utifrån perspektivet att leda och ta ansvar för en verksamhet som alltid har varit en personlig målsättning. Nu har jag fått det förtroendet av styrelsen, och det känns intressant och utmanande, säger Rosenfors.
Tidigare var Rosenfors cash manager på LKAB, vilket innebär att se till att bolaget har rätt mängd pengar i rätt valuta vid rätt tillfälle. Nu ska han istället utveckla en destination tillsammans med flera aktörer. Organisationen består av 110 anslutna medlemsföretag och verksamheten finansieras av primärt av medlemsavgifter och olika projekt från exempelvis Länsstyrelsen och Tillväxtverket.
– Skillnaden i att gå från en internationell processindustri till en lokalt medlemsdriven förening inom besöksnäringen är jättestor, det blir från struktur och politik till mer entreprenörskap och snabba puckar, säger han.
Största utmaningen blir att få alla parter att samverka och att se till allas intressen enligt Rosenfors och säger att det finns en vision om att
Kiruna ska vara den mest attraktiva turistdestinationen i norra Europa. – Då måste man ha agendan klar på hur man ska bearbeta marknaden och vad det kommer kosta. Det är hård konkurrens med framförallt Finland, Norge och Island. Alla våra säsonger är starka med norrsken, skidåkning, midnattssol, vandring och kuturturism, men vi kan bli bättre och det är ett långsiktigt arbete som kräver en uthållig finansiering.
Den inresande turismen i Kiruna hade en omsättning på cirka 678 miljoner kronor 2015 vilket motsvarar 408 helårssysselsatta 2015 enligt Rosenfors som menar att arbetstillfällena kan vara det dubbla under högsäsongen i jämförelse med rymdindustrin som har cirka 500 arbetstillfällen.
– Vi bor i Kiruna för att vi gillar att bo här och alla gynnas av en positiv utveckling av besöksnäringen. Skulle vi få ett stort stöd av näringslivet i Kiruna hade förutsättningarna för att driva långsiktigs arbete förbättras avsevärt och det är något jag kommer att arbeta för.
För två år sedan flyttade Daniel Rosenfors tillbaka till Kiruna med familjen från Stockholm där han bodde i tolv år.
– Tiden i Stockholm räckte inte till för att ge barnen en bra uppväxt. Där tar jobb och kommunikationer mycket tid och det kan bli upp till elva parallella förskoleklasser. Här är det skönt att kunna åka hem direkt efter jobbet och friheten att hitta på saker, gärna i Abisko, Björkliden och Riksgränsen under vårvintern.