Vill bygga i Riksgränsen – nekas planbesked

Kirunaföretaget hoppades få bygga i Riksgränsen. Men nu rycker kommunen undan mattan för Ribo Apartments. "Ett knivhugg i ryggen", säger Jan Stjernström.

Kiruna kommun äger marken som Ribo Apartments vill bygga på. Ett område om 15 000 kvadratmeter på västra sidan om E10 som idag är obebyggd.

Kiruna kommun äger marken som Ribo Apartments vill bygga på. Ett område om 15 000 kvadratmeter på västra sidan om E10 som idag är obebyggd.

Foto: Ribo Apartments

Kiruna2019-05-07 09:47

Företaget Ribo Apartments har investerat hundratusentals kronor i förstudier för att bygga ut sin verksamhet i Riksgränsen. Företaget sysslar idag med uthyrning av privata bostäder, men har i två års tid arbetat med att bygga nya fastigheter i Riksgränsen. Projektet kallas "The Rock" och planen är att det ska bli 56 lägenheter á 250 bäddar. Men nu sätter kommunen stopp. Ärendet ska gå upp i kommunstyrelsens arbetsutskott på måndagen och plan- och exploateringsavdelningen föreslår avslag på det planbesked som Ribo sökt.

– Vi vill se över vilken typ av bebyggelse som är lämpligast och måste se över hela Riksgränsen så att vi täcker behovet. Vi vet att det finns en efterfrågan på både fritidshustomter och personalbostäder, säger Nina Eliasson, plan- och exploateringschef.

Kommunen avser att inleda en markanvisningstävling för att avgöra vem som ska få bygga i Riksgränsen. Något som kan betyda att Ribos investering i förstudier är förgäves.

– Vi ser ju beskedet som ett knivhugg i rygget mot ett kirunaföretag. Jag kan inte förstå med den nya politiken där man säger sig vilja stärka näringslivet kan göra så här mot en drivande företagare, säger Jan Stjernström på Ribo Apartments.

Han menar att den mark på 15 000 kvadratmeter som de vill bygga på inte ens finns markerad i översiktsplanen.

– Den syns inte på översiktsplanen över Torneträsk, förmodligen för att det finns en elledning där nu. Men vi har kontaktat Vattenfall och tagit fram en plan för hur den skulle kunna flyttas, säger Stjernström.

– Vi har bevisat att det går att bygga på marken och nu vill kommunen sälja ut den till högstbjudande. Jag tycker det strider mot all affärsmoral.

Ribo Apartments ville först bygga mellan Katterjåkk och Riksgränsen, men flytten av en stor elledning och Trafikverket satte stopp. Då hade företaget dock fått ett planbesked av Kiruna okmun.

– Men vi stoppade det, det gick aldrig upp till kommunfullmäktige. Det skulle bli för dyrt för att dra väg fram till marken.

Då började Stjernström se sig om efter ny mark och hittade området väster om Mariepigg.

– Ett suveränt område som inte finns med på översiktsplanen. Vi jobbade tillsammans med Vattenfall och tog fram en plan på hur vi skulle flytta elledningen som finns där. Vi har plöjt ner hundratusentals kronor i att ta fram ett underlag, säger Jan Stjernström.

Han tycker det är märkligt av kommunen att lägga krokben för ett företag som visat vilja att bygga i Riksgränsen.

– För mig känns det ju som att vi har visat att det går att bygga här och då ser kommunen en möjlighet att tjäna pengar på att bjuda ut marken till högstbjudande. Jag kan förstå varför Kiruna kommun ligger på plats 274 på näringslivsbarometern.

När Ribo hade ett möte med kommunens plan- och exploateringsavdelning i början av 2019 fick de andra signaler, menar Stjernström.

– De ville då att vi skulle göra en utredning att det verkligen gick att bygga och det har vi gjort. Men nu senast när vi pratat med Nina Eliasson så menar hon att kommunen ska köra igång ett utvecklingsarbete av Riksgränsen.

Nina Eliasson säger att kommunen behöver se till alla intressen.

– Så är det ju ofta. Vi kan inte bara gå till den som skickar in planbeskedet. Det gäller alla exploatörer. Men det finns ingen garanti att bara för att du lägger ner en massa tid för projektering att du får markanvisningen. Då skulle det ju bli så att de som har medlen har första tjing, säger hon.

– Jag kan förstå företagarens frustration, men vi måste se till att vi utnyttjar den mark som finns i Riksgränsen på bästa sätt.

Slutligen är det ändå politiken som styr, och kommunledningen är de som den 9 april under verksamhetsdialogen gjort klart att den kommunala marken i Riksgränsen ska fördelas med markanvisningstävlingar.

– Jag har inte gett upp, men om kommunen ska lägga ut marken på offentlig budgivning på vår bekostnad så får dom också räkna med ett skadeståndskrav och en rättslig process från vår sida om dom väljer att agera på det här sättet, säger Jan Stjernström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om