Vilka skolor finns kvar till hösten?

Redan till hösten kan Jukkasjärvi skola, Övre Soppero skola och Svappavaara skola läggas ned. Det är ett av barn- och utbildningsförvaltningens förslag på hur man ska lösa lärarbristen i kommunen.

LÄGGS NED. Enligt ett förslag i Skolstruktur 2.0 kan skolorna i Svappavaara, Jukkasjärvi och Övre Soppero läggas ned redan till hösten.

LÄGGS NED. Enligt ett förslag i Skolstruktur 2.0 kan skolorna i Svappavaara, Jukkasjärvi och Övre Soppero läggas ned redan till hösten.

Foto: Simon Eliasson

Kiruna2015-03-24 20:42

Det var i verksamhetsplanen 2013-2014 som man tog ett politiskt beslut om att göra en översyn av skolans verksamhet.

– Det här är ett uppdrag som förvaltningen har haft och det ingår i deras naturliga arbete att hela tiden se över verksamheten, säger Roger Suup (S) som är ordförande för Kultur- och utbildningsnämnden i Kiruna kommun.

Och under de senaste dagarna har lärarna i Kiruna kommun fått ta del av barn-och utbildningsförvaltningens förslag på hur man ska strukturera om skolan, Skolstruktur 2.0. De förslag som presenteras innebär att hälften av kommunens skolor läggs ned på sikt. Ytterst handlar det om en kvalitetsaspekt och att ge eleverna förutsättningar för sitt lärande.

– Det är svårt generellt på mindre skolor att få till alla kompetenser, säger Roger Suup.

Han säger att de nya lagförslag som kommit och kraven på lärarnas legitimation automatiskt leder till större skolor och större enheter.

Förslagen går ut på att minska antalet skolor?

– Ja, det kan man säga. Det är flera av de här alternativa förslagen eftersom kravet på legitimation gör att du har lättare att tillgodose behörigheterna om du kan ha fler paralleller på varje årskurs än om du bara har en parallell.

Under april månad ska förslagen ut på offentlig remiss. Då kan vem som helst tycka till.

– Vårt uppdrag nu är att lyssna in alla de synpunkter som kommer på remissförslagen. Det är en viktig del av den demokratiska processen. Verkligen viktig, säger Roger Suup och fortsätter:

– Jag bedömer att det ändå är en så lång remisstid att man verkligen hinner titta på förslagen och hinner komma med förslag och synpunkter. Och det är viktigt och det ska vi verkligen ta fasta på, de synpunkter som kommer in.

På Lärarförbundet har man precis tagit del av barn- och utbildningsförvaltningens förslag.

– Vi kan inte säga något från Lärarförbundets sida ännu förrän vi har fått in synpunkter från våra medlemmar. Men vi ser vikten av att ingen personal försvinner och att all kompetens tas tillvara. Vi anser att det är viktigt att arbetsmiljön ses över och att den psykosociala belastningen beaktas, säger huvudskyddsombudet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om