"Viktigt med support på alla nivåer"

Den gamla testflygbasen i Mojaveöknen i Kalifornien har fått uppleva ett lyft tack vare de nya kommersiella rymdbolagen.Chefen Stuart Witt besökte Kiruna för att inspirera medlemmarna i Spaceport Sweden.

Karin Nilsdotter, projektledare vid Spaceport Sweden, lät sig inspireras av Stuart Witt, chef vid  Mojavebasen i Kalifornien.FOTO: Hans Sternlund

Karin Nilsdotter, projektledare vid Spaceport Sweden, lät sig inspireras av Stuart Witt, chef vid Mojavebasen i Kalifornien.FOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2011-04-16 06:00

Likheterna mellan de två platserna är slående.

Precis som Kiruna är Mojave en gammal gruvstad mitt ute i ingenstans med en flygbas som länge har använts för diverse testverksamhet.

Det började som en militärbas där amerikanska piloter kunde använda det fria luftrum för att öva sig att slåss mot tyskar och japaner under andra världskriget.

Även civila tester
De militära testerna har på senare år kompletterats med civila tester. Den stora utvecklingen har kommit under de senaste nio år då man har gått från 15 till 300 rörelser om dagen.

En stor bidragande orsak är etableringen av bolagen som satsar på rymdturism, som till exempel Virgin Galactic och Xcor. De utgör bara 15 procent av verksamheten, men symbolvärdet är betydligt större.

- Det går inte att sätta ett pris på marknadsvärdet. Vi har både blivit ett Silicon valley för den nya tekniken och en tillflyktsort för företag som vill vidga gränserna.

Inse potentialen
Stuart Witt var den som skulle få myndigheter och beslutsfattare i Mojave att inse potentialen i den helt nya näringen.

- Det var inte lätt att få människor i en gruvstad att börja tänka på raketer och rymd. Någon var tvungen att lägga fram nya tankar på bordet. Utmaningen bestod i att få dem att gifta sig med idéerna.

Nu står människorna i Spaceport Sweden inför samma utmaning. Stuart Witts råd till projektledaren Karin Nilsdotter är att hitta bundsförvanter på det lokala planet.

- Hon kan inte vara den enda som står på den ena sidan linjen och säger att det här verkligen är möjligt att genomföra. Hon behöver människor på alla nivåer som supportar henne.

Ett annat råd är att inte slå fast något slutmål med den kommersiella rymdfarten ska vara. Det går ändå inte att förutse utvecklingen.

- Marknadskrafterna kommer själva att klura ut hur de ska tillämpa tekniken, säger Stuart Witt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om