"Viktigt för Sverige"

Näringsministern, en glad VD och en nöjd styrelseordförande åkte tillsammans med 240 andra inbjudna gäster ner 1 365 meter under jord för att inviga den nya huvudnivån.- Det är en av de största industriinvesteringar som gjorts för svenska jobb och svensk industri, sade näringsminister Annie Lööf.

Foto:

Kiruna2013-05-21 22:14

Närmare 240 personer hade bjudits ner till invigning, de flesta kunder till LKAB. Men även styrelseordförande Marcus Wallenberg och näringsminister Annie Lööf väntade under tisdagsförmiddagen på att få åka ner i gruvan. Väl nere i den nya huvudnivån väntade bubbel och snittar. Till bombastisk musik inleddes sedan invigningen och fulländades när Annie Lööf tryckte på en knapp och förklarade den nya huvudnivån öppnad. Efter det blev det uppträdande av Cirkus Cirkör innan samtliga gäster bussades upp ur gruvan igen. Kvar i den nästan tomma huvudnivån fanns en rörd vd.

- Jag blev alldeles matt, det kom nästan en tår i ögat. Det var ett stort ögonblick, sade Lars-Eric Aaro, vd på LKAB.

Mitt i finanskrisen
LKAB:s styrelse tog beslut om att bygga den nya huvudnivån i oktober 2008. Det var den största investeringen i LKAB:s historia de beslutade om samtidigt som världsekonomin var i gungning.

- Beslutet togs mitt under Lehman Brothers krasch. Det var häftigt av vår styrelse att ta beslutet mitt under finanskrisen.

Det känns som att de var rätt säkra på att få tillbaka sina pengar?
- Tajming i gruvverksamhet är allt och vi har haft det i detta projekt. Vi har betalat allting själva och inte tagit några lån. Nu står vi här i den nya huvudnivån utan skulder och på så sätt är det ju ett väldigt lyckat projekt, sade Lars-Eric Aaro.

Inte "fly in - fly out"
Invigningen av den nya huvudnivån innebär att brytningen är säkrad i minst 20 år framöver. Arbetstillfällen kommer öka men med det kommer också frågan om bostadsbristen och gruvans påverkan på samhället. Annie Lööf betonade att hon inte vill se att Kiruna blir en "fly in-fly out" kommun.

- Jag vill inte se baracksamhällen. När företag skapar jobb i Kiruna ska man kunna erbjuda bostäder på plats så att kommunen kan få in skatteintäkter och utöka välfärden, sade hon.

På frågan om vilket ansvar regeringen har lyfte Annie Lööf fram den utredning hon beställt av Boverket. De ska bland annat kolla på hur byggandet av nya bostäder i gruvsamhällen ska underlättas. Men hon framhöll att ansvaret i första hand ligger på kommunen.

- I den takten där människor flyttar in har kommunen ett ansvar och måste ta ett krafttag, se till att det kommer fram nya planer och att det blir attraktivt för byggbolag att bygga här, sade hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!